De 7 ori mai multe persoane la vaccinare în Hotarele. "Ca acuma, n-am văzut ce arată la televizor". "Parcă mai frică mi-e de ce se întâmplă decât de vaccin". "Să mărească pensiile, nu să mă cheme la vaccin"
23 Octombrie 2021, 19:16 (actualizat 23 Octombrie 2021, 20:47)
(actualizat 23 Octombrie 2021, 20:47) | Știrile TVR

Sutele de decese de COVID înregistrate zilnic au impulsionat vaccinarea în mediul rural. În comuna Hotarele, Giurgiu, s-au epuizat dozele de vaccin pentru că a venit multă lume. Potrivit datelor oficiale, rata de vaccinare în rural este încă foarte mică, de doar 16%. Mulți dintre oamenii de la țară spun că le este frică să se vaccineze.

La centrul de vaccinare din comuna Hotarele, județul Giurgiu, abia se vaccinau 10 persoane zilnic. Astăzi, până la prânz, 70 de persoane au venit pentru imunizare, și a fost nevoie ca medicii să mai comande doze de la Giurgiu.

"- Mi-e frică de moarte.

- Da' până acuma nu vă era?

- E, nu știam. Ca acuma n-am văzut, cum e la televizor. Ce arată - nu e bine".

"M-am speriat, da, și am venit. Acuma, eu știu, ce-o vrea Dumnezeu".

Doina Teodorescu, medic de familie, centrul de vaccinare Hotarele: "Au început să vină foarte mulți oameni. Acuma nu știu dacă din convingere sau din restricții, dar de venit, vin".

Însă cei mai mulți nu vor în continuare să se vaccineze. Răspunsul cel mai des întâlnit este că le e frică de vaccin.

"Mi-e frică și de COVID, mi-e frică și de vaccin".

"Parcă mai frică mi-e de ce se întâmplă decât de vaccin".

"Poa' să fie orice-ar fi, vaccinul tot nu-l fac".

"Să mărească pensiile, nu să mă cheme la vaccin".

"Nu prea am avut motiv să mă vaccinez".

"O fi și-o fi, bang, bang, (...) popa și du-te mă".

La piața din Hotarele, oamenii au dezbătut și restricțiile impuse pentru nevaccinați, cum ar fi închiderea magazinelor la ora 21.00.

Județul Giurgiu se află pe penultimul loc la rata de vaccinare din țară, cu puțin peste 20 de procente. Pe ultimul loc este județul Suceava.