De ce a pornit Federația Rusă criza de la granița cu Ucraina și ce a câștigat Vladimir Putin din ea? Iulian Chifu a dat răspunsurile, la Tema Zilei

22 aprilie 2021, 21:41

Iulian Chifu crede că Federația Rusă a urmărit să testeze Occidentul prin această masare de trupe: „O alarmare a trupelor, la un nivel foarte ridicat – 150.000 de oameni – și, ca urmare a acestei presiuni asupra flancului de est al Ucrainei, a reacțiilor internaționale, pentru că aici vorbim de un adevărat test – o presare a Ucrainei ca să facă concesii în Donbas, o testare a noii administrații Biden – e un lucru pe care Federația Rusă îl face cu orice nou președinte – și un alt test pentru coeziunea Occidentului – în ce măsură toate componentele Occidentului reacționează. Au testat. (…) A fost o testare, dar una extrem de periculoasă, pentru că în orice moment, o asemenea masare de trupe poate să se detașeze în orice”.

Întrebat ce a contat în decizia de retragere a lui Vladimir Putin, Iulian Chifu a răspuns că: „factorul intern poate nu a contat neapărat în gestul de retragere, ci în exercițiul de a arăta mușchii. Și se combină și cu discursul lui Putin despre starea națiunii, de ieri. A contat foarte mult și o rațiune internă. În primul rând este vorba despre situația pandemică – care Putin nu s-a băgat deloc, s-a detașat de ea. Apoi situația economică generată de pandemie.  Apoi, provocarea Navalnîi – și mai ales ieșirea majoră a protestatarilor. Practic, Putin se află astăzi la un nivel de încredere mai jost decât cel cu care a intrat, în ’99, ca prim-ministru. Toată această mișcare de forțe a avut și o relație de întrebuințare externă, dincolo de testele pe care le-a făcut, Vladimir Putin a vrut să fie revalidat global. Rusia a ajuns o putere mijlocie regională, în disputa aceasta a marilor – Statele Unite și China – practic nu-și mai găsește locul, vrea să fie la masă și una dintre formulele de validare ar fi fost aceea de a obține un summit față în față cu Joe Biden. Asta a fost, de altfel ceea ce au și vândut toate posturile ruse”.

Urmăriți întreaga discuție cu președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor, Iulian Chifu, în secțiunea VIDEO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite