De ce are nevoie Putin ca de aer de întâlnirea cu Xi Jinping? Ce spun analiștii

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
15 septembrie 2022, 13:12

Lui Xi Jinping şi Vladimir Putin li se vor alătura în oraşul Samarkand, o etapă-cheie pe străvechiul Drum al Mătăsii, liderii Indiei, Pakistanului, Turciei, Iranului şi altor ţări pentru un summit de două zile al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO).

Dacă vineri va avea loc principala reuniune a acestui summit, întâlnirea bilaterală dintre preşedinţii chinez şi rus de joi va fi cea mai analizată, ţările lor fiind în centrul unor crize diplomatice internaţionale.

Xi, care efectuează în Asia Centrală prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei de coronavirus, îşi poate consolida statura de lider de prim-plan înaintea congresului Partidului Comunist Chinez din octombrie, în cursul căruia vizează inedit al treilea mandat.

Întâlnirea lor are, de asemenea, un aer de sfidare lansată Statelor Unite, care au preluat conducerea sancţiunilor împotriva Moscovei şi sprijinului militar acordat Kievului şi care au stârnit furia Beijingului prin vizita mai multor oficiali americani în Taiwan.

„Organizaţia de Cooperare de la Shanghai oferă o alternativă reală la structurile orientate spre Occident”, a declarat presei marţi consilierul diplomatic al Kremlinului Iuri Uşakov.

Este „cea mai mare organizaţie din lume, care cuprinde jumătate din populaţia planetei” şi acţionează pentru o „ordine internaţională justă”, a adăugat el.

Înainte de sosirea liderilor la Samarkand, o fostă răscruce majoră a rutelor comerciale dintre China şi Europa, deplasările în oraşul plasat sub securitate întărită au fost restricţionate, iar aeroportul a fost închis pentru zborurile comerciale.

„Este important ca Putin să arate că Rusia nu este izolată de restul lumii”, a declarat pentru The Moscow Times Alexander Gabuev, un important expert rus în relațiile cu China.

Xi și Putin s-au întâlnit ultima dată în februarie, în marja Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, unde cei doi au anunțat o prietenie „fără limite”.

China a participat săptămâna trecută la exerciții militare care au implicat 50.000 de soldați în Orientul Îndepărtat al Rusiei, împreună cu trupe din Rusia, India și alte națiuni aliate Rusiei.

„China își urmărește cu siguranță doar propriile interese în relațiile cu Rusia”, crede Gabuev.

„În multe privințe, aceste interese se potrivesc cu cele rusești”, a spus el. „Dar pentru Beijing e o chestiune mult mai pragmatică – cumpărând deja energia Rusiei la preţ redus, este probabil ca China să-și impună din ce în ce mai mult propriile condiții în viitoarele acorduri privind resursele naturale ale Rusiei”.

Un rezultat probabil al întâlnirii este un acord pentru a stimula exporturile de tehnologie chineză către Rusia, potrivit Temur Umarov, expert în China și Asia Centrală la Carnegie Endowment for International Peace.

Dar un astfel de acord se va limita probabil la sectoarele în care nu există riscul ca companiile chineze să încalce sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

„China vrea să intre în izolare cu Rusia – vedem că unele companii chineze părăsesc în liniște piața rusească, iar băncile chineze nu sunt dornice să deschidă conturi pentru clienții ruși”, a subliniat Umarov.

În timp ce chestiunile economice sunt mai complexe, este probabil ca China să fie mai deschisă atunci când vine vorba de declarații de sprijin politic pentru Moscova.

„Una dintre puținele probleme în care Beijingul este pregătit să sprijine pe deplin Rusia este confruntarea sa retorică cu Occidentul”, a spus Umarov.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite