De ce este importantă capturarea lui T-90M, cel mai avansat tanc din arsenalul Rusiei?

Foto: Defence Blog
Foto: Defence Blog
28 septembrie 2022, 10:23

Ofensiva rapidă a Ucrainei de la Harkov, în nord-estul țării, a adus multe câștiguri. Părți de teritoriu au fost recâștigate, iar armata ucraineană a capturat de la rușii aflați pe fugă echipament militar echivalent al unei brigăzi. Una dintre cele mai mari surprize descoperite a fost un exemplar de tanc T-90M. Este unul dintre cele cel puțin 380 de tancuri rusești confiscate de la începutul războiului, dar este deosebit de util. Ce este tancul T-90M și de ce contează? – se întreabă The Economist.

Capturarea unei arme poate oferi o perspectivă valoroasă asupra situației tehnologiei militare a inamicului. Asta face ca, în război, țările să-și protejeze armele. Eforturile americane de a inspecta T-72, de-a lungul Războiului Rece, nu avuseseră în repetate rânduri efectul scontat, asta până când un pungaș traficant român de arme le-a vândut unul agenților americani, în 1987, zice-se ca fier vechi. Înțelegerea a fost ulterior descoperită și făcută publică de KGB. Mult vânatul T-72 fusese în serviciu timp de 14 ani până când America a reușit să aibă în sfârșit șansa de a-l inspecta, moment până la care, însă, fusese deja înlocuit. În schimb, T-90M este în serviciu de doar doi ani.

Potrivit The Economist, T-90M, cunoscut și sub numele de Prorîv-3, este cel mai bun tanc activ al Rusiei. Este o actualizare a modelului anterior, T-90, introdus la începutul anilor 1990. Ambele modele, din care armata are câteva sute, sunt cu mult superioare tancurilor sovietice încă utilizate pe scară largă atât de Rusia, cât și de Ucraina. Inițial, exemplarele T-90M nu fuseseră desfășurate în timpul invaziei. Unii analiști au bănuit că erau păstrate pentru un posibil război cu NATO, până când, după câteva luni de război, au apărut.

Tancul are mai multe niveluri de apărare. Cel exterior este o „pelerină stealth” numită Nakidka, un material necunoscut, despre care Rusia susține că poate absorbi atât căldura, cât și semnalele radio. Teoretic, această „îmbrăcăminte” ascunde T-90M de radarele aeriene ale NATO, care urmăresc vehiculele rusești la mare distanță. De asemenea, împiedică utilizarea rachetelor antitanc ghidate, care se bazează pe imagini termice pentru a-și fixa ținta. În plus, tancul are un sistem de protecție activă, Afganit, care trage proiectile pentru a intercepta atacurile de la distanță scurtă. Orice atac care ajunge la tancul T-90M trebuie să pătrundă și prin blindajul său reactiv exploziv, folosit de multe modele de tancuri rusești, care poate perturba detonarea rachetelor antitanc. În fine, există blindajul fizic al tancului, un secret bine păzit.

T-90M nu este invulnerabil: forțele ucrainene au distrus deja unul. Dar capturarea unuia este mult mai utilă. Faptul de a fi capabil să dezasamblezi și să analizezi un tanc rusesc de vârf va facilita distrugerea mai multor exemplare T-90M, în viitor. Pe lângă sistemul său defensiv de înaltă tehnologie, tancul capturat are cele mai noi arme ofensive rusești, inclusiv un sistem computerizat de control al focului și o armă capabilă să tragă cu proiectile ghidate. Exemplarul T-90M capturat le va oferi analiștilor militari șansa de a evalua afirmațiile Rusiei cu privire la aceste capacități. Și pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, multitudinea de informații va continua să apară. Occidentul a obținut deja acces la o varietate de radare rusești, echipamente de culegere a informațiilor și de comandă, cu secretele lor valoroase. Soldații ruși care fug ar trebui să fie mai atenți la ceea ce lasă în urmă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite