De ce nu se vaccinează românii? Sociologii explică de unde vine reticența față de vaccinul anti Covid

1 noiembrie 2021, 17:05

În Spania, în sondajele de la începutul campaniei de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 arătau că doar 40% din populație ar fi fost dispusă să se vaccineze. Acum însă, 80% din spanioli sunt complet vaccinați.

Beatriz Monfort, psiholog spaniol: În cultura spaniolă, vaccinul este asociat cu un simbol al progresului. Mă vaccinez sau mă protejez nu doar pentru a mă proteja pe mine, ci este o formă de implicare în societate, de a-mi proteja familia. I s-a dat un scop global vaccinării.

În România, în schimb, spune sociologul Gelu Duminică, numai o mică parte a populației a văzut vaccinul ca un semn al progresului.

Gelu Duminică, sociolog: Credem mai mult în moroi decât în vaccin. În momentul în care în acele țări aveau universități și aveau știință și dezbăteau despre rolul științei în societate, noi încă eram varză, viezure, mânz. Vorbim despre negarea unor evidențe științifice medicale.

Cei neîncrezători în vaccin nu au fost stimulați suficient pentru a-și schimba părerile, susțin specialiștii. În primul rând, mesajele pro vaccinare ar fi trebuit să fie date constant de persoane cu credibilitate în comunitate.

Ana Rughiniș, sociolog, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti: De exemplu, insistențe, cineva să toace la cap medicii de familie, preotul sau alte personalități să îți zică și duminica asta și duminica viitoare: vezi că prin vaccinare îți ajuți aproapele.

România a ales în schimb să ofere tot felul de stimulente pentru vaccinare, inclusiv mititei și tichete valorice.

Beatriz Monfort, psiholog spaniol: Acest lucru nu funcționează în niciun domeniu. Poate funcționa pe termen scurt sau pentru un grup restrâns, dar creează multă rezistență pentru că o persoană care este sigură că vaccinul este bun nu are nevoie de așa ceva. Iar celui care este nehotărât îi poate crea mai multă neîncredere și rezistență.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Cred în continuare că cele două motive care au condus la creșterea adresabilității sunt legate de schimbarea percepției legate de riscul de boală și implementarea certificatului verde digital.

În weekend-ul, ritmul de vaccinare a încetinit brusc, după două săptămâni de recorduri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite