De la producător spre butoaiele românilor, varza se scumpește chiar și de șase ori
05 Noiembrie 2017, 17:00 (actualizat 05 Noiembrie 2017, 17:08)
(actualizat 05 Noiembrie 2017, 17:08) | Știrile TVR

S-a ieftinit varza. Vestea îi bucură pe cumpărătorii care își fac provizii pentru iarnă, dar îi nemulțumește pe producători. În Lungulețu, oamenii spun că nu se aleg cu nimic de pe urma unui an de muncă și că singurii care au profit sunt intermediarii. Aceștia le cumpără marfa cu 20 de bani și o vând în piețe chiar și de 6 ori mai scump.

Tone întregi de varză iau zilnic drumul spre marile orașe pentru a ajunge în piețe. În urmă rămân, de fiecare dată, producători supărați că, după un an de muncă, nu se aleg cu nimic.

Ca să nu arunce prea multă varză nevândută, agricutorii din Lungulețu, județul Dâmbovița, au scăzut la jumătate prețul. Ei spun că marile magazine nici nu-i bagă în seamă.

De sărăcia producătorilor profită însă intermediarii. Pe drumul de la producător spre butoaiele românilor, varza se scumpește chiar și de șase ori.

Varza potrivită pentru acrit se vinde acum, în piețele bucureștene, cu cel mult 1,2 lei.

În Lungulețu, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din România, se produc 100 de mii de tone de varză pe an, aproape 10 % din cantitatea recoltată în toată țara.