De săptămâna viitoare, românii care vor să-și cumpere locuințe cu ajutorul statului pot merge cu actele la bănci. Programul „Noua casă” începe după luni întregi de blocaj

22 august 2020, 21:26

Toată vara au așteptat unii tineri să apară normele pentru programul care îi ajută să-și ia casă cu credite garantate de stat.

La o lună de la adoptarea ordonanței de urgență care a transformat programul „Prima casă” în „Noua casă”, guvernul a aprobat și normele de aplicare.

A fost păstrată condiția unui avans de 5% din preț pentru românii care vor o locuință de maximum 70 de mii de euro. În cazul lor, statul va acoperi jumătate din garanțiile cerute de bănci.

Cine vrea o locuință mai scumpă trebuie să vină cu un avans mult mai mare.

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM: „Pentru românii care au venituri şi vor să îşi achiziţioneze o locuinţă mai scumpă şi mai mare pot să acceseze un credit de până în 140 de mii de euro. (…) Este un criteriu care a rămas că să nu fi avut niciodată o casă mai mare de 50 mp„.

Consultanții financiari spun că a stagnat cererea de împrumuturi pentru locuințe, în condițiile în care programul „Prima casă” nu a mai funcționat din martie, când Parlamentul a impus prin lege noi condiții pentru beneficiari.

Normele de aplicare ale noii ordonanțe mai prevăd că pot fi cumpărate prin acest program locuințe care au fost construite sau consolidate cu maximum 5 ani înainte, inclusiv locuințe ANL.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă