Decizia ca școlile să rămână deschise, motiv de controverse. Ce spun părinții și experții în educație și sănătate

1 octombrie 2021, 18:37

Menținerea școlilor deschise, când incidența cazurilor de COVID depășește 6 la mie, a stârnit controverse imediat ce a fost anunțată. Expertul în educație Marian Stas consideră că decizia va pune mai multă presiune pe toți cei implicați să se protejeze.

MARIAN STAȘ, consultant educație: Un astfel de demers are două consecinţe importante: în primul rând, aliniază faptele acolo unde sunt vorbele, şi în al doilea rând, va alinia consecinţele cu acţiunile, va creşte presiunea pe ceea ce înseamnă testare, vaccinare, grijă mare faţă de tot ceea ce înseamnă condiţii aşa cum se cuvine în sălile de clasă.

Decizia îi bucură pe mulți părinți care vor să își trimită copiii la școală.

Sunt însă și experți în sănătate care apreciază că este o decizie greșită. Iar autoritățile ar fi trebuit să ia din timp alte măsuri.

RADU TINCU, medic ATI: Menţinerea şcolilor deschise reprezintă un obiectiv extrem de important, dar trebuie să se realizeze în condiţii de siguranţă şi prin controlul permanent al cazurilor de Covid din şcoală. Degeaba incidenţa nu se mai ia în calcul în menţinerea şcolilor deschise, pentru că foarte multe şcoli sunt deja în sistem online pentru că foarte mulţi copii au fost deja diagnosticaţi cu Covid 19 sau cadre didactice nu mai pot participa la orele faţă în faţă. Principalul lucru care trebuie să stea la baza menţinerii şcolilor deschise o reprezintă testarea copiilor

Medicii atrag atenția și asupra riscurilor la care se expun părinții și rudele nevaccinate ale elevilor.

MIHAI CRAIU, medic pediatru: Copiii, spre deosebire de adulți, în imensa majoritate a cazurilor, fac forme ușoare sau asimptomatice. Acum, în contextul școlii, la fel ca și anul trecut, cel mai în pericol se află bunicii care îi duc și aduc de la școală, dascălii în vârstă, dacă nu s-au vaccinat.

Autoritățile explică însă că deciziile pentru închiderea școlilor în funcție de cazurile COVID vor fi luate punctual, nu la nivel central, ca până acum.

SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației: La apariția unui caz se suspendă activitatea cu prezența fizică în acea clasă, în urma anchetei se poate suspenda în mai multe clase, dacă sunt contacți. O propunere a MS de a suspenda activitatea în întreaga școală, dacă apare un număr de cazuri de infectare cel puțin mai mare sau egal cu numărul de clase. Într-o școală cu 40 de clase, la apariția unui număr mai mare de 20, avem o situație gravă.

În școli vor fi introduse testele de salivă, iar Agenția Națională a Medicamentului va omologa în câteva zile tipul de test care va fi folosit.

În ceea ce privește simptomele bolii, medicii spun că un părinte care are un copil în clasa a 6 a, în greutate, să spunem, de 40 de kg, va face aceleași simptome ca adultul: durere de cap și de mușchi, astenie, respirație dificilă, spre deosebire de preșcolari și bebeluși.

Peste 370 de copii sunt internați în acest moment în spitale, bolnavi de COVID, arată datele oficiale. Dintre aceștia, 18 sunt la terapie intensivă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite