Demonstraţii împotriva certificatului sanitar în Roma şi Basel
10 Octombrie 2021, 15:48 (actualizat 10 Octombrie 2021, 15:53)
(actualizat 10 Octombrie 2021, 15:53) | Știrile TVR

Poliţia italiană a recurs la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de oameni care demonstra la Roma împotriva certificatului sanitar. Au avut loc proteste şi în Elveţia, la Basel, unde au ieşit în stradă două mii de oameni.

Protestatarii au încercat să treacă de cordoanele de poliţie şi să intre în birourile premierului Mario Draghi.

Sediul unui mare sindicat a fost vandalizat.

Oamenii se plâng că sindicatele au acceptat decizia guvernului prin care, de la 15 octombrie, certificatul covid devine obligatoriu la locul de muncă.

12 persoane au fost arestate, printre care şi lideri ai extremei drepte, anunţă poliţia.

Şeful guvernului italian, Mario Draghi, a condamnat actele de violenţă şi a atras atenţia că este nevoie de măsuri drastice pentru a opri pandemia. Iar guvernul de uniune naţională va acţiona decisiv, spune Mario Draghi.

La Basel, în Elveţia, două mii de persoane au protestat în stradă faţă de certificatul COVID şi faţă de măsurile pandemice luate de autorităţi. Mulţi dintre protestatari fac parte din asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului. Ei consideră că prin impunerea certificatului covid, care să ateste vaccinarea, un PCR negativ sau trecerea prin boală, drepturile cetăţeneşti sunt încălcate.