Dentiștii din Franța speră să evite falimentul. Medic român: „Vom avea mai puțini pacienți pe zi, este posibil ca cifrele de afaceri să scadă, însă statul ne-a ajutat din nou cu bani”

27 mai 2020, 22:35

Cabinetele dentare revin la activitate progresiv, cu reguli și proceduri stricte atât pentru medici și asistente, cât și pentru pacienți. Programările se pot face doar online sau prin telefon, iar masca obligatorie, dezinfectarea și măsurarea temperaturii sunt primele măsuri luate la sosirea pacienților.

Echipamentele de protecție se schimbă foarte des, mănușile, gelurile, intervalele mari între doi pacienți, măsurarea temperaturii, aerisirea cabinetelor, dezinfectarea suprafețelor și a încăperilor sunt doar câteva măsuri dintr-un set riguros, care se aplică de la începutul relaxării.

Mihaela Antoche, corespondent TVR: „După ce am îndeplinit toate condițiile cerute și am intrat în cabinet, tratamentul meu poate să înceapă, abia acum este sigur să-mi dau masca jos„.

Mulți medici au fost îngrijorați în perioada de izolare, cifra de afaceri s-a prăbușit, iar viitorul cabinetelor lor este cât se poate de incert. Cei mai mulți s-au temut că nu vor rezista și că vor da faliment.

Silviu Bondari, medic dentist în Franța de 11 ani: „Până la urmă, ajutoarele au venit și sperăm ca în lunile următoare să se stabilizeze treburile și să putem lucra ca înainte, să putem respecta pacientul și cerințele acestuia„.

Statul francez a gândit un sistem de ajutor care să sprijine cabinetele și angajații și să reducă pierderile.

Silviu Bondari: „Desigur, vom avea mai puțini pacienți pe zi, este posibil ca cifrele de afaceri să scadă, însă statul ne-a ajutat din nou cu bani. De această dată, de exemplu, Casa de Pensii a Medicilor Dentiști ne-a oferit 4.500 de euro pentru fiecare dentist, în tranșe de 1.500 de euro. Statul ne-a plătit angajații în șomaj parțial, adică 84% din salariul net a fost plătit de stat, ceea ce este un ajutor foarte mare„.

În Franța profesează peste 42 de mii de medici dentiști, mulți dintre ei români, la o populație de peste 63 de milioane de locuitori.

Hexagonul se confruntă cu o lipsa acută de personal specializat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă