Deputații britanici au votat un amendament prin care pot bloca proiectul guvernului ce contravine acordului Brexit

Boris Johnson premierul britanic
Boris Johnson premierul britanic
23 septembrie 2020, 12:09

Proiectul de lege a stârnit controverse inclusiv în cadrul majorităţii conservatoare, unii parlamentari ameninţând că nu îl vor susţine de teamă că el ar putea afecta reputaţia Marii Britanii pe scena internaţională.

Tabăra conservatorilor a găsit în cele din urmă un compromis cu premierul Boris Johnson, votând marţi un amendament propus de executiv prin care devine obligatoriu un vot al parlamentului în cazul utilizării prerogativelor conferite de noul proiect de lege.

Controversatul proiect de lege ce va fi dezbătut până marţea viitoare de deputaţi, după care va ajunge în Camera Lorzilor, conferă doar Regatului Unit prerogativa, care ar fi trebuit împărţită cu UE, de a adopta anumite decizii în Irlanda Nord, spre deosebire de prevederile speciale pentru această regiune prevăzute în acordul de retragere. Acestea au avut ca scop evitarea reimpunerii unei frontiere cu Irlanda, care ar putea submina acordul de pace din 1998 care a pus capăt violenţelor ce au durat trei decenii.

În opinia premierului Boris Johnson, noul proiect de lege va fi folosit numai dacă UE îşi va pune în practică ameninţările de a institui o blocadă alimentară între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, versiune pe care Bruxelles-ul o neagă.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lunii ianuarie şi acum încearcă să stabilească un acord de liber schimb cu Uniunea înaintea încheierii perioadei de tranziţie, pe 31 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă