Descinderi la mafia lemnului. Polițiștii de la investigarea fraudelor economice verifică zeci de firme care s-ar face vinovate de tăieri ilegale de arbori și de evaziune fiscală

28 septembrie 2022, 18:00

La Cornul Luncii, Suceava, este una dintre cele 146 de locații ce sunt percheziționate încă de dimineață de echipele mixte. Sunt verificate documentele contabile, dar și cantitatea de lemne existența în depozite. Oamenii legii spun că prin zeci de firme s-au făcut operațiuni ilegale, atât fiscale cât și de tăiere și transportare a lemnului din pădure către diverși clienți. O mare parte din cherestea ar fi fost exportată ulterior către state precum Iran, Irak, Emiratele Arabe, susțin surse judiciare.

Dan Octavian, ofițer de presă, Poliția Română: „S-a stabilit că 2 grupări din Suceava ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect de activitate în domeniul silvic. Prin intermediul acestor societăți, din 2019 și până în prezent ar fi efectuat diverse acțiuni ilicite în domeniul silvic.”

Fiecare dintre aceste firme, susțin aceleași surse judiciare, ar fi avut câte o sarcină – începând de la tăierea arborilor până la urcarea lemnului pe vase, în portul Constanța. Cele două grupări ar deține în orașul de la malul mării depozite mari în care erau duși buștenii, dar și deșeurile de lemn care ar fi fost apoi trimise în zona Orientului. Activiștii de mediu au atras atenția de foarte multe ori că se pot întâmpla numeroase ilegalități legate de exploatarea pădurilor. Acum, în condițiile crizei din energie, lemnul a devenit un material foarte căutat.

Gabriel Păun, președinte, Asociația Agent Green: Ne îngrijorează foarte mult, pentru că era suficient de mult stres pe pădurile din România, pentru diferite produse finite, dar acum e un stres suplimentar pentru o încălzire care nu este deloc eficientă. Având în vedere că vorbim de două grupări care controlează foarte mult lemn din județul Suceava, cel mai împădurit județ din țară, aproape peste tot pe unde mergeam în pădure dădeam de aceste două grupări, deci era timpul să se miște ceva.”

Percheziții s-au desfășurat și la 17 ocoale silvice din județele Suceava, Neamț, Harghita fiind suspectate complicități între reprezentanții autorităților forestiere și cei din grupările vizate de anchetă.

Daniel Bodnar, activist de mediu: „Din pădure pleacă totul. Fără acordul pădurarului nu se deschide bariera, nu se fură, deci totul e un lanţ. Începe de la pădurari, de la ingineri silvici, de la şefii de ocol şi duce la patronii mari”.

S-au făcut percheziții și la mari producători pentru a se stabili modul în care s-au făcut achiztiile de cherestea și deșeuri lemnoase. După ce sunt studiate documentele ridicate, urmează audierile suspecților și verificări în pădurile din care s-au tăiat copacii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite