Dezastru ecologic pe plajele sălbatice de la Corbu, Vadu şi Capu Midia din cauza turiștilor
30 Iunie 2020, 07:13
(actualizat 30 Iunie 2020, 23:04)

Plajele sălbatice din nordul litoralului românesc sunt ținta preferată de turiști în acest sezon. În week-end nu e un loc să arunci un ac aici. Deși fac parte din Rezervați Biosferei Delta Dunării, plajele de la Vadu și Corbu nu sunt protejate așa cum impune statutul.

Zece mii de turiști au ajuns pe plajele pustii de la Corbu, Vadu sau Capu Midia.

Toate sunt zone protejate,dar turiştii nu au ţinut cont de acest lucru. Au pus corturile şi ruloatele pe nisip şi au lăsat în urmă munţi de gunoaie.

Nu mai puțin de cinci mii de mașini au ajuns în zonă.

Așa că s-au dat amenzi.

La Vadu, se poate ajunge cu mașina până la 150 de metri de malul apei, pe baza unui permis de acces care trebuie cerut special.

Inspectorii ecologi au dat avertismente și au aplicat amenzi.

A fost sancţionată şi o firmă care închiria ATV-uri în zona plajei Corbu.

Inspectorii au impus scoaterea motoarelor din perimetrul rezervaţiei.

Cine nu respectă regulile riscă să plătească 1.000 de lei amendă pentru mașină și 200 dacă își montează și cortul.

Sancțiunile însă nu-și ating scopul.

Și la Corbu se agloemrează la fiecare sfârșit de săptămână.

Aici se ajunge mai greu cu mașina pe nisip pentru că sunt montate bariere. Obișnuiții locului au alte probleme cu turiștii de week-end: gunoaiele.

Plajele Corbu și Vadu au devenit tot mai populate în ultimii ani, după ce turiștii au căutat locuri libere, fără baruri pe plajă.

În timpul sezonului estival, reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării fac controale împreună cu polițiștii și jandarmii.

Zonele costiere naturale Vadu și Corbu au statut de Sit Natura 2000 și includ habitate și specii de interes deosebit de valoroase la nivel european și mondial.