Dezbatere cu scântei în Parlament la prezentarea PNRR | Parlamentarii au votat ratificarea Tratatul EURATOM. Ludovic Orban: Parlamentul şi formaţiunile politice prezente la vot au dat dovadă de responsabilitate

26 mai 2021, 08:33

Premierul Florin Cîțu a venit în Parlament împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la solicitarea PSD și AUR, care au acuzat guvernul de lipsă de transparență și au amenințat cu greva parlamentară. Premierul a dat asigurări că reformele asumate în PNRR nu vor aduce austeritate, așa cum s-a speculat.

Discursul premierului nu i-a convins pe reprezentanții opoziției.

Ministrul Investițiilor Europene, Cristian Ghinea, susține că acuzațiile opoziției sunt nefondate. Au existat discuții pe marginea PNRR și s-au acceptat chiar anumite solicitări.

Miza ședinței de azi a fost de fapt ratificarea Tratatului Euroatom, de care depinde accesarea fondurilor de redresare în toate țările Uniunii. Prin tratat, contribuția României la Uniunea Europeană crește de la 1,2% la 1,4% din PIB. Toate statele membre au fost de acord cu creșterea, pentru asigurarea fondurilor din Mecanismul de Redresare. Tratatul a fost ratificat cu voturile coaliție guvernamentale și PSD. Parlamentarii AUR au părăsit sala.

ACTUALIZARE 16,15: Orban, după aprobarea ratificării EURATOM: Parlamentul şi formaţiunile politice prezente la vot au dat dovadă de responsabilitate

Parlamentul şi toate formaţiunile prezente la votul proiectului de lege privind ratificarea deciziei EURATOM, „în ciuda unor frecuşuri, a mai multor discuţii”, au dat dovadă de responsabilitate, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

„Facilitatea de redresare şi rezilienţă decisă la nivel european, pentru a putea fi implementată, este indispensabilă ratificarea de către toate parlamentele ţărilor Uniunii Europene a acestei modificări a Tratatului. Fără ratificarea de către Parlament, inclusiv de către Parlamentul României, această enormă şansă de relansare economică care este reprezentată de facilitatea de redresare şi rezilienţă nu ar fi putut să intre în implementare. Mă bucur că, în ciuda unor frecuşuri, în ciuda unor tălpi, în ciuda foarte multor discuţii, Parlamentul României şi toate formaţiunile politice care au fost prezente la vot au dat dovadă de responsabilitate şi, prin acest vot, am arătat că noi suntem ţara Uniunii Europene şi că noi vrem să susţinem toate planurile de la nivel european care urmăresc relansarea economică şi rezilienţa”, a afirmat Orban la Parlament.

___________________________________________________________________

ACTUALIZARE 15.20: Parlamentarii au încheiat dezbaterea pe marginea PNRR. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat de la tribună că PSD va depune moțiune de cenzură pe 14 iunie. De asemenea, parlamentartii au votat ratificarea Tratatul EURATOM. S-au înregistrat 378 de voturi „pentru” două voturi împotrivă şi trei abţineri.

Obiectul de reglementare al proiectului de lege îl reprezintă ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles.

Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (2020/2053) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se va aplica numai după ratificarea sa de către toate statele membre. Prevederile sale sunt direct aplicabile statelor membre, fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislaţia naţională.

După ratificarea noii decizii, Comisia Europeană va recalcula contribuţiile statelor membre pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 şi data intrării în vigoare. Nivelul contribuţiei României pentru anul 2021, conform scrisorii de ratificare a bugetului UE pe anul 2021, este în cuantum de 2.356.894.717 euro (aproximativ 11.548.784.113 lei). Pentru următorii 5 ani, media estimată a contribuţiei României este în cuantum de 2.659.127.447 euro, iar media pentru toată perioada cadrului financiar multianual 2021 – 2027 este de aproximativ
2.701.895.847 euro, se precizează în raportul Comisiilor parlamentare de buget-finanţe.

__________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 14.17: Liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut o pauză de 30 de minute pentru ca grupurile reunite ale social-democraților să se poată consulta. PSD a anunțat că nu susține PNRR. ”Ne așteptăm să vedem totuși o prezentare a PNRR”, a spus Ciolacu.

____________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 14.15. George Simion: Noi astăzi o să spunem nu acestui plan

AUR se pronunţă împotriva Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), deoarece nu a fost prezentat, iar „împrumutul” de 15 miliarde de euro nu se justifică, din moment ce nu s-a reuşit accesarea acestei sume din fondurile europene, a declarat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, copreşedintele partidului George Simion.

„Astăzi o să spunem nu acestui plan care nu ni s-a prezentat şi o să spunem nu în numele românilor. 15 miliarde de euro este împrumutul pe care acest Guvern provizoriu, Guvernul Cîţu, şi-l asumă în numele românilor. Un împrumut până în 2030, care, după aceea, va fi lungit prin alte împrumuturi. În 2021, plătim 3 miliarde şi jumătate numai comisioane şi dobânzi la împrumuturile pe care le avem deja. În 2020, datoria publică a crescut cu 21 de miliarde de euro, de ce trebuie românii să mai ia un împrumut de 15 miliarde de euro, când noi nu am fost capabili să luăm 15 miliarde de euro din fondurile europene? De ce trebuie să luăm nişte bani condiţionat şi să fim verificaţi la vârsta de pensionare, la nivelul de impozitare, la nivelul de deficit, la nişele economice pe care impozităm sau nu”, a explicat liderul AUR.

______________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 14.10: Cristian Ghinea: Vom crea un comitet de monitorizare

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat miercuri că, în urma întâlnirii cu reprezentanţii PSD, s-a convenit ca fondurile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să fie distribuite „echitabil” geografic şi să se creeze un comitet de monitorizare a implementării acestui plan.

„Am avut luni o întâlnire de câteva ore cu PSD. A fost un dialog bun. Au avut acces la toate componentele, au fost peste o mie pe pagini. În urma acestui dialog, (…) am convenit, de pildă, principiul unei echitabile distribuiri geografice a banilor din PNRR. Pe partea de autostrăzi, ca prioritate absolută este Moldova cu A7. Am convenit să punem un principiu că nu vor fi politizaţi aceşti bani şi am propus un comitet de monitorizare public al implementării PNRR. Vom crea un comitet de monitorizare în care vom invita reprezentaţii partidelor, societăţii civile, pe bază permanentă, cu rapoarte regulate pentru a vedea ce se întâmplă cu aceşti bani. Este parte a deschiderii consensuale pe care încerc să o am cu Opoziţia. Aş spera ca şi PSD, atunci când va fi la Putere, Doamne fereşte, să aibă această abordare consensuală„, a afirmat Ghinea, la Palatul Parlamentului.

__________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 13.45: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat de la tribună PNRR. ”În toate planurile de redresare depuse la Comisie, fiecare țară a venit cu o strategie clară.În loc de reforme nu ați făcut decât să tăiați. De ce nu le spuneți românilor că nu aveți curaj să faceți reformă? (…) PSD a scăpat România de împrumuturile de la FMI, dar actualul guvern le va aduce în țară. Vă folosiți de PNRR pentru a justifica viitorul acord cu FMI. Vă grăbiți la împrumururi, iar asta este o crimă economică. Vreți să vindeți tot și să transformați România într-o piață de consum. Vă mai spun atât: Planul Germaniei are 1241 de pagini, al Franței 815 pagini, în România nimeni n-a văzut nicio pagină. Guvernul a ținut planul la secret. Nu veți reuși să vă duceți la capăt planului de sărăcire a populației. PSD e împotriva planului de antireformă Cîțu-Barna”, a spus Ciolacu.

__________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 13.15: Premierul Florin Cîțu a spus la începutul declarației sale din Parlament că de când a apărut acest plan a fost acuzat că nu vrea să-l prezinte în Parlament, dar astăzi îl prezintă românilor. ”Trebuie să știe toată lumea că e un program diferit față de ce am avut noi până acum pe fonduri europene. Este un program care a apărut ca răspuns la acest șoc care a fost pandemia. Este un plan diferit, care pe lângă investiții, vine și cu o parte de reformă. O parte de reformă pe care fiecare guvern și-o asumă transparent. Toate investițiile trebuie finalizate până în 2026. Dacă nu le finalizăm, pierdem banii”, a spus Cîțu în plen.

Cîțu a insistat pe faptul că prin PNRR, România va face investiții pentru bunăstarea cetățenilor. ”Acest Plan este un plan care garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de acum încolo. Vor fi investiții care se vor vedea în buzunarele tuturor românilor. România prin acest program atrage 29,2 miliarde de euro în cinci ani de zile, rolul meu a fost de a-i asigura pe partenerii noștri că România își va menține cursul asumat. România va continua să corecteze greșelile din trecut”.

ACTUALIZARE 13.00: Şedinţa de prezentare și dezbatere a PNRR este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 370 de parlamentari.

___________________________________________________________________

Premierul Florin Cîţu va avea la dispoziţie 60 de minute pentru prezentarea PNRR, iar fiecare grup parlamentar îşi va exprima punctul de vedere.

PSD a solicitat ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie prezentat în Legislativ, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, afirmând, marţi, că, în caz contrar, partidul pe care îl conduce va intra în grevă parlamentară.

„Cîţu şi Orban vor să blocheze toată Europa. Nu vor să vină în Parlament să prezinte PNRR, aşa cum este normal. Polonia, Spania, Italia şi Franţa au prezentat PNRR-ul în Parlament. Dacă mâine, în Parlament, prezentarea PNRR nu este punct separat pe ordinea de zi, PSD va intra în grevă parlamentară”, a scris Ciolacu, pe Facebook, înainte ca Birourile permanente să decidă convocarea şedinţei de miercuri a Parlamentului.

Joia trecută, premierul Florin Cîţu şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, au avut o întâlnire pe tema PNRR la sediul Guvernului.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului reunit se află şi proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite