Dezbatere în ture pe tema graţierii şi a codurilor penale
29 Ianuarie 2017, 14:32 (actualizat 29 Ianuarie 2017, 21:05)
(actualizat 29 Ianuarie 2017, 21:05) | Știrile TVR

Sunt anunţate noi proteste în această seară în Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară şi din străinătate faţă de proiectele de OUG privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. Luni dimineaţă, la Ministerul Justiţiei, încep dezbaterile publice pe tema graţierii şi modificării codurilor penale. Până la urmă, jurnaliştii vor avea acces, dar fără camere video. Dar din cauza numărului mare de participanţi înscrişi, consultările se vor face în două ture, a anunţat ministrul Justiţiei. Florin Iordache merge mai departe cu cele două proiecte, în ciuda criticilor venite din sistemul judiciar şi a protestelor anunţate.

La dezbaterea publică despre graţiere şi modificarea codurilor penale s-au înscris peste 200 de persoane. În funcţie de rezultate, ministrul Justiţiei va decide cum vor fi promovate proiectele: prin asumarea răspunderii, sub forma unor ordonanţe de urgenţă sau pachete de legi.

Florin Iordache spune că sunt luate în calcul mai multe măsuri pentru a rezolva supraaglomerarea din penitenciare.

Planurile social-democraţilor, inclusiv ideea asumării răspunderii Guvernului, nu sunt agreate de UDMR, care preferă dezbaterea în Parlament.

Nemulţumiţi de planurile Guvernului în ceea ce priveşte graţierea şi modificarea codurilor penale, aproape 9000 de oameni au anunţat că participă în această seară la noi proteste în Capitală. Manifestaţii sunt aşteptate şi luni, la Ministerul Justiţiei, chiar în timpul dezbaterilor publice.

Din afara ţării, mesajele venite sunt clare. Oficialii CEDO recomandă soluţii alternative pentru problema supra-popularii penitenciarelor, aşa cum a făcut Italia. Printre măsurile luate de guvernul de la Roma au fost reducerea unor pedepse, eliberarea condiţionată sau anticipată a unor deţinuţi, arestul la domiciliu cu brăţări de supraveghere şi construirea de noi închisori.