Dezbatere pe tema drepturilor de proprietate intelectuală. Directorul ORDA: Tinerii trebuie să conștientizeze faptul că nu pot folosi conținut fară acordul titularilor
26 Aprilie 2023, 14:09 (actualizat 26 Aprilie 2023, 15:09)
(actualizat 26 Aprilie 2023, 15:09) | Știrile TVR

A fost lansată în dezbatere publică noua strategie a României pentru proprietate intelectuală. Reglementările vin în concordanță cu dezvoltarea rețelelor și platformelor online, iar autoritățile fac apel la români să conștientizeze că nu pot prelua conținut audio-video al unor artiști sau al altor persoane, fară consimțământul acestora. acest mesaj a fost transmis astăzi, de Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale.

La dezbaterea pe tema drerpturilor de proprietate intelectuală au participat reprezentanți ai Guvernului, Parchetului General și ai instituțiilor desemnate să protejeze drepturile de autor.

Directorul general al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor a explicat principiile noi strategii.

Andrei Ijac, director general al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor:  Tinerii trebuie să conștientizeze faptul că nu pot folosi conținut fară acordul titularilor. Nici macar poze pe care să le preia din alte pagini. Știu că e la moda acum că să filmeze un artist la un concert și să-l expună pe o rețea sociala. Nu este corect, nu poți să faci acest lucru fară acordul respectivului artist.

Rămâne încă nerezolvata situația proprietății industriale. Pentru protecția unor invenții, costul depășește cu mult posibilitățile institutelor de cercetare din Romania.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Eu sunt liberal, mă îndrept spre economia de piață. Atunci când ai un patent valoros sau o invenție valoroasa în mod niormal trebuie să-ți găsești un partener în piață care să-ți finanțeze inclusiv protecția acelui brevet sau acelei creații. Dar trebuie găsit și un mecanism din fonduri publice.

Ziua Mondiala a Proprietății Intelectuale e sărbătorită din anul 2000.