Dezbateri aprinse pentru legea care pedepsește incitarea la ură, trimisă președintelui pentru promulgare

Pedepse penale pentru instigare la ură pe criterii politice
Pedepse penale pentru instigare la ură pe criterii politice
15 martie 2022, 22:21

Legea abia votată de Camera Deputaților pedepsește incitarea la ură, violență sau discriminare, inclusiv în baza opiniilor sau apartenenței politice, la propunerea ministrului Justiției de acum un an, Stelian Ion.

Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei: Acest nou articol a fost introdus în urma unei decizii CCR care a spus că textul trebuie să fie foarte clar și ar trebui niște criterii precise. Din punctul meu de vedere, pentru România, pentru prezent și pentru trecutul nu foarte îndepărtat, este periculoasă această sintagmă.

Acum, potrivit unor surse, tot USR vrea să atace la CCR ultima formă a proiectului.

Președintele comsiei juridice, Laura Vicol, a explicat că modificările fac parte dintr-o reglementare europeană obligatorie pentru România.

Laura Vicol, preşedintele Comisiei Juridice, Camera Deputaţilor: Intram în procedură de infringement dacă nu respectam exact textul directivei cadru. Atâta vreme cât cineva vine și zice te omor pe tine și pe familia ta și pe copiii tăi că ești membru PSD sau PNL sau AUR și pune pe rețelele de socializare, asta este incitarea la ură.

Experții spun că instigarea la violență împotriva unor persoane sau grupuri este deja incriminată de Codul Penal și, indiferent de criteriile pe care se bazează, nu-și are locul într-o societate democratică. Nu la criterii ar fi problema.

Diana Hatneanu, avocat specializat în drepturile omului: Chestiunea problematică şi care poate naşte abuzuri este incitarea la discriminare, atunci când se exprimă critici împotriva politicienilor. Libertatea de exprimare este cea mai largă atunci când e vorba de criticarea autorităţilor publice, a politicienilor.

Legea votată luni în Camera Deputaților, for decizional, a fost trimisă președintelui pentru promulgare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite