Dezinformare lansată de Rusia: ucrainenii exportă cereale în România și primesc arme. MApN: Manipulare grosolană

Vasile Dîncu
Vasile Dîncu
2 mai 2022, 18:02

Experții în securitate atrag atenția că dezinformările și atacurile cibernetice din spaţiul Federației Ruse vor crește în intensitate. Şi nu putem exclude nici eventuale acte de sabotaj de tipul naufragiului navei Rostock pe canalul Sulina, în 1991.

Ministerul rus al Apărării a comunicat pe canalul oficial de Telegram ca Ucraina ar fi exportat in Romania 20 de milioane de tone de cereale, oleaginoase si animale pe căi rutiere, feroviare şi fluviale.

Ministerul rus al Apărării susţine că tirurile şi camioanele ucrainene se întorc din România pline cu arme şi muniţii. Declaraţia îi este atribuită generalului-colonel Mihail Mizințev, șeful Centrului Național pentru Managementul Apărării din cadrul Statului Major General al forţelor armate ruse.

Ministrul român al Apărării a catalogat declarația drept o denaturare grosolană a realităţii.

România ajută Ucraina umanitar și economic. România ar putea oferi și un ajutor militar țării vecine, iar acest lucru va fi comunicat dacă și când se va întâmpla. MAPN atrage atenția că dezinformările și manipulările Federatiei Ruse vor continua.

„Toate aceste țări care ajută Ucraina sunt într-un fel sau altul țintite de încercările de manipulare a informației, de panicare a populației. Vom mai vedea astfel de încercări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin  Spînu.

Expertul în securitate internațională Claudiu Degeratu are mai multe explicații: acuzațiile Federației Ruse la adresa României sunt mai mult un mesaj mobilizator intern, pentru ruși. Dar crede că atacurile informatice s-ar putea intensifica si tinti inclusiv Republica Moldova. În plus, nu trebuie sa exludem nici actele de sabotaj.

„Eventuale acte de sabotaj pot fi prevenite printr-o supraveghere sporită de către NATO a frontierei și căilor de acces către Ucraina”, a adăugat expertul în securitate Claudiu Degeratu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite