Din iulie, copiile după acte nu vor mai fi cerute la instituțiile publice, spune ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja
16 Martie 2023, 10:54 (actualizat 16 Martie 2023, 11:19)
(actualizat 16 Martie 2023, 11:19) | Știrile TVR

Drumurile între ghişee se vor rări, din vară. Din luna iulie, românilor nu li se vor mai cere copii după acte în instituţiile publice. Procesul face parte din proiectul privind cloud-ul guvernamental, care va fi implementat până la finalul anului 2026, a anunţat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, la TVR Info.

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: La nivelul lunii iulie, anul curent, conform legii, niciun funcționar public din această țară, de fapt, niciun funcționar, nici dintr-o universitate, nici dintr-o companie de utilități, deci nimeni dintre cei care prestează un serviciu public cu cetățenii nu va mai putea solicita aceste copii. Asta este în primă fază. Dacă vrea să păstreze la dosar evidența cărții noastre de identitate, va face funcționarul o copie, nu ne va mai pune pe noi pe drumuri. Ne vom prezenta doar cu documentele în original. Într-un pas 2 vom avea cadrul guvernamental care va asigura această interoperabilitate. Nu nu ne va mai purta pe noi pe drumuri, vom face multe operațiuni de acasă și atunci când vom merge la ghișeu vom merge o singură dată și instituțiile vor comunica între ele pe această platformă de interoperabilitate, parte din acest pare proiect de cloud guvernamental.

Citește și

Ministrul Digitalizării, la Tema zilei: Am cont pe TikTok, nu am aplicație instalată în dispozitivele mele, nici personale, nici de serviciu. După analiza în curs, se va emite o îndrumare și fiecare instituție va decide

Cu sau fără casieri în magazine? Sebastian Burduja: „Dacă un supermarket alege să introducă doar case automate și își pierde clienții, sunt convins că va reveni la sistemul clasic”