Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică îndeamnă Ucraina şi Rusia să evite subminarea integrităţii rezervorului de răcire al centralei atomice de la Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi
6 iunie 2023, 13:45

Distrugerea, marţi, a barajului de la Kahovka, pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc, a stârnit temeri privind un accident nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa, în prezent deconectată, menţionează Reuters.

Potrivit lui Grossi, deşi mai există şi alte câteva surse alternative, centrala trebuie să dispună de apă suficientă pentru răcirea reactoarelor timp de „câteva luni”, apă pe care şi-o asigură dintr-un rezervor situat în amonte de lacul de acumulare de la Kahovka.

„De aceea este vital ca acest rezervor să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic care să-i submineze integritatea. Fac apel la toate părţile să asigure că nu se face nimic pentru a submina acest lucru”, a subliniat directorul general al AIEA.

Acesta a precizat că dacă apa din rezervor scade sub nivelul de 12,7 metri pomparea ei către reactoare va deveni imposibilă.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite