Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: Situaţia este gravă la centrala Zaporojie. Iulian Fota, la TVR: Rusia ar trebui să acţioneze responsabil pentru a evita o catastrofă

12 august 2022, 06:29

Situaţia este serioasă şi AIEA trebuie lăsată să îşi îndeplinească misiunea la Zaporojie cât mai rapid posibil”, a declarat Rafael Grossi, care a vorbit printr-o intervenţie video în timpul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.

„Ne presează timpul”, a insistat el, deoarece AIEA încearcă de săptămâni întregi, fără succes, să trimită o misiune pentru inspectarea centralei.

Centrala, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, a fost din nou bombardată joi, Kievul şi Moscova acuzându-se din nou reciproc că sunt responsabile de atac.

Aliaţii Ucrainei, subliniind necesitatea misiunii AIEA, au indicat responsabilitatea Rusiei în faţa Consiliului de Securitate.

Soluţia pentru ceea ce se întâmplă la Zaporojie este simplă. Statele Unite solicită Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele de pe teritoriul ucrainean„, a declarat Bonnie Jenkins, subsecretarul de stat al SUA pentru dezarmare.

Deloc surprinzător, ambasadorul rus Vassili Nebenzia a dat vina pe Kiev şi pe aliaţii săi.”Solicităm statelor care susţin regimul de la Kiev să îl forţeze să pună capăt odată pentru totdeauna atacurilor asupra centralei de la Zaporojie„, iar ONU şi AIEA să spună autorităţilor ucrainene că acţiunile lor sunt „inacceptabile”, a spus el.

Adevărata amploare a unui dezastru nuclear la centrală este greu de imaginat. Întreaga responsabilitate ar reveni susţinătorilor occidentali ai Kievului„, a insistat ambasadorul rus, calificând drept „suprarealiste”, „cinice şi absurde” acuzaţiile la adresa Moscovei.

În timp ce Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres a respins din nou ideea joi.”Este vorba de o centrală nucleară în mijlocul unui câmp de luptă. Cred că ne putem imagina cel puţin două sau trei pagini de obstacole„, a remarcat Stéphane Dujarric.

Pentru a garanta securitatea sitului şi a permite o misiune de inspecţie, Antonio Guterres şi Statele Unite au cerut joi înfiinţarea unei zone demilitarizate în jurul centralei.”Din păcate, în loc de o detensionare, în ultimele zile au fost raportate incidente şi mai neliniştitoare, incidente care, dacă vor continua, ar putea duce la o catastrofă„, a spus Antonio Guterres într-un comunicat.

Nivelurile radiațiilor de la cea mai mare centrală nucleară din Europa se încadrează în limitele normale, în ciuda noilor bombardamente, a anunțat joi agenția nucleară din Ucraina Energoatom, citată de CNN.

Energoatom a spus că în prezent nu a existat niciun incendiu la uzina ocupată de ruși.

Cel puțin 10 obuze au căzut joi, în jurul complexului, cinci în apropierea biroului comandantului stației și cinci în apropierea departamentului de pompieri, a spus agenția.

„Ca urmare a bombardamentelor , schimbarea turelor nu a fost făcută la timp. Pentru siguranța lucrătorilor din domeniul nuclear, autobuzele cu personalul din schimbul următor s-au întors la Enerhodar”, a spus Energoatom. „Până când situația se va normaliza, lucrătorii din prima tură vor continua să lucreze.”

Reprezentanţii companiei spun că situaţia este sub control.

Separatiştii acuză Ucraina că a bombarbat joi pentru a doua oară central nucleară, potrivit agenţiei ruse de presă TASS, citată de Reuters.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite