Directorul Frontex se apără în fața acuzațiilor potrivit cărora agenția ar fi implicată în practici de respingere a ambarcațiunilor cu migranți

Imigranţii / refugiaţii folosesc bărcile pentru a părăsi zonele de conflict
Imigranţii / refugiaţii folosesc bărcile pentru a părăsi zonele de conflict
2 decembrie 2020, 08:00

Atena a dezminţit constant acuzaţiile de respingeri ilegale la frontierele sale formulate de mai multe ONG-uri. Frontex, care a trimis circa 600 de agenţi pentru a ajuta paza coastă elenă, a deschis o anchetă internă asupra acestor acuzaţii.

„Nu am găsit nicio dovadă de participare activă, directă sau indirectă, din partea personalului Frontex sau agenţilor desfăşuraţi de Frontex în practici de respingere”, a declarat directorul executiv al agenţiei, criticat de europarlamentarii din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, dintre care unii i-au cerut demisia, informează Agerpres.

Francezul, care s-a exprimat prin videoconferinţă, a subliniat în repetate rânduri că autorităţile elene erau responsabile de comanda acestor operaţiuni.

El a adăugat că le-a raportat şi le-a cerut acestora să investigheze două „situaţii” din aprilie şi iulie în care Frontex a suspectat încălcarea drepturilor fundamentale.

Fabrice Leggeri s-a referit, de asemenea, la situaţia „complicată” din Mediterana de Est din cauza disputelor frontaliere dintre Grecia şi Turcia.

Responsabilul european a „salutat” ancheta deschisă recent de mediatorul UE Emily O’Reilly asupra acţiunii Frontex în faţa acestor acuzaţii, precum şi rolul şi independenţa „ofiţerului pentru drepturile fundamentale” al agenţiei.

Fabrice Leggeri, care a recunoscut unele „neajunsuri”, a subliniat că a propus ca Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale să detaşeze personal pentru a supraveghea acţiunea Frontex.

În timp ce unii europarlamentari, de dreapta, i-au acordat sprijinul, subliniind dificultatea sarcinii şi importanţa luptei împotriva traficanţilor de persoane, alţii şi-au exprimat regretul pentru repetarea acestui tip de incidente şi au cerut un răspuns mai ferm din partea Frontex.

„Chiar şi după această discuţie, prea multe întrebări rămân fără răspuns”, a declarat europarlamentara socialistă germană Birgit Sippel. „Este clar că directorul executiv nu şi-a îndeplinit numeroase responsabilităţi şi, în consecinţă ar trebui să demisioneze”, a adăugat ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite