Directorul general al centralei nucleare Zaporojie, reținut de o patrulă de ocupație. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică se implică și cere informații de la partea rusă
01 Octombrie 2022, 15:37 (actualizat 01 Octombrie 2022, 16:13)
(actualizat 01 Octombrie 2022, 16:13) | Știrile TVR

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că încearcă să afle informaţii despre directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, despre care compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat că a fost reţinut de o patrulă rusă, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

"Am contactat autorităţile ruse şi cerem clarificări", a declarat un purtător de cuvânt al AIEA.

Sâmbătă dimineață, compania nucleară ucraineană de stat Energoatom a anunțat că Ihor Muraşov, directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a fost reţinut de o patrulă rusă.

Muraşov ar fi fost reţinut vineri, în timp ce călătorea din Zaporojie către oraşul Enerhodar, în jurul orei locale 16:00. Directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie ''a fost scos din maşină, legat la ochi şi dus într-o direcţie necunoscută", se menţionează într-un comunicat al Energoatom.

Nu se ştie deocamdată ce s-a întâmplat mai departe cu Muraşov.

"Reţinerea sa pune în pericol siguranţa funcţionării celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa", a atras atenția directorul Energoatom, Petro Kotin.

Şeful Energoatom le-a cerut forţelor ruse "să înceteze imediat actele de terorism nuclear faţă de conducerea şi personalul" centralei Zaporojie şi să-l elibereze pe Muraşov.

Rusia nu a comentat public informaţia, scrie Reuters.