Directorul Penitenciarelor: Este o soluţie falsă că mâine putem muta deţinuţii în spaţiile preluate de la MApN. Amenajarea ar dura 3-4 ani

20 ianuarie 2017, 11:47

Referitor la spaţiile din închisori Marius Vulpe a declarat că, în perioada 1998- 2015, ANP a preluat un număr de 12 unităţi de la MApN, însă acestea nu au putut fi populate, deoarece clădirile sunt degradate în proporţie de 70-80% şi nu respecta condiţiile minime de siguranţă.

Este o soluţie falsă că mâine putem muta deţinuţii acolo. Ar dura 3-4 ani pentru a aduce la standardele necesare ca să putem muta deţinuţii, a declarat directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.  O altă problemă, potrivit lui Marius Vulpe, ar fi lipsa de personal. Pentru un penitenciar cât de mic avem nevoie de 300 de angajaţi.

El a precizat că în 2016 au fost oferite alte 10 imobile, s-au făcut „evaluări vizuale” şi nu pot fi folosite pentru cazarea deţinuţilor, deoarece şi acestea necesită amenajări.

Potrivit directorului ANP, în 2016 au fost finalizate 670 de locuri noi în penitenciare, depăşind estimările cu circa 20 de locuri, iar 2657 de camere de detenţie au fost renovate.

Marius Vulpe a spus că sistemul penitenciar este supraaglomerat şi este foarte greu să faci lucrări de reparaţii cu deţinuţii în camere, trebuie mutaţi.  Pentru 2017, ANP are în plan să finalizeze 270 de locuri noi în penitenciare.

În anul 2016, au decedat în penitenciar 98 de oameni, în procente – 3,5 la mia de deţinuţi, numărul este de trei ori mai mic faţă de statistica deceselor la nivelul populaţiei României, potrivit datelor INS. Cauzele deceselor au fost boli cronice, a precizat Marius Vulpe.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a propus amenajarea unor spații de detenție în unități militare dezafectate, ca o soluție la supraaglomerarea penitenciarelor.

„Ministerul Public avertizează asupra consecințelor adoptării proiectelor de ordonanță privind modificarea Codului penal, Codului de procedură penală și grațierea unor pedepse și propune — ca soluție la problema supraaglomerării penitenciarelor — transferul unor unități militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Justiției, în vederea amenajării de locuri de detenție”, se arată într-un mesaj postat joi pe pagina de Facebook a PÎCCJ.

Decese prin suicid au fost 11 cazuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă