Discuții la nivel european privind pașaportul european de vaccinare. Documentul ar putea fi un cod QR pe mobil sau tipărit

15 ianuarie 2021, 21:04

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, e de acord cu un astfel de pașaport de vaccinare. Ce drepturi vin odată cu acest document, e o chestiune care trebuie tranșată de liderii europeni, cel mai probabil la reuniunea de săptămâna viitoare.

Dana Spinanț, purtător de cuvânt Comisia Europeană: „Medical vorbind, e important un document

care să arate ce imunizări am făcut, nu e vorba doar de vaccinul anti-COVID. În privinţa drepturilor ce ar rezulta în urma vaccinării anti-COVID 19, e o dezbatere ce trebuie să aibă loc la nivelul U.E. E o discuţie importantă, dar nu e de natură medicală, ci politică şi juridică.”

Grecia insistă pentru o decizie la nivel european privind pașaportul de vaccinare COVID. După pierderile uriașe suferite în turism, guvernul speră că prin acest pașaport situația va începe să se normalizeze.

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei: „Noi considerăm că acest certificat de vaccinare trebuie să aibă caracter european, astfel încât statele membre să facă schimb de informaţii, fără discriminare.”

Discuții pe tema pașaportului de vaccinare COVID se poartă în toată lumea, nu doar în Europa. Mari firme de tehnologie informatică și platforme medicale și-au unit forțele și pun la punct aplicațiile prin care, la nevoie, o persoană poate dovedi că s-a vaccinat.

Dr. John Halamka, președinte platforma Mayo Clinic: „Oamenii vor avea codul QR pe telefon, ei au controlul, ei decid ce fac cu el, cui vor sã-l arate.”

O mare firmă de instalații din Marea Britanie a anunțat deja că la angajare cere dovada de vaccinare anti COVID, că își va imuniza salariații, pe cheltuială proprie. Și, mai mult decât atât, nu va mai trimite echipe în teren decât dacă cel care solicita intervenția are certificat de vaccinare COVID.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite