Discuțiile cu Rusia, eșec după eșec. Reprezentanții OSCE vor avea discuții cu oficialii ruși, la Viena, în cursul zilei de astăzi
13 Ianuarie 2022, 09:29 (actualizat 13 Ianuarie 2022, 12:14)
(actualizat 13 Ianuarie 2022, 12:14) | Știrile TVR

Este o săptămâna crucială pentru securitatea în Europa. Astăzi la Viena urmează să aibă loc discuții între reprezentanții OSCE și cei ai Federației Ruse, după eșecurile repetate de la Viena și Bruxelles, unde aliantii NATO au refuzat toate pretențiile Rusiei. Blocajul din ultimele zile nu lasă loc optimismului pentru negocierile de astăzi de la Viena.

Federația Rusă insistă în ceea ce privește pretenția ca Ucraina să nu fie admisă în NATO ca garntie de securitate, în timp ce cei 30 de aliați consideră că a sta în calea dorinței unei țări de a-și alege soluțiile de securitate ar echivala cu instaurarea unei noi cortine de fier în Europa.

În plus, Federația Rusă dorește și retragerea infrastructurii de apărare a Alianței de pe flancul estic, lucru inacceptabil pentru țările vizate, printre care și România.

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Partea rusă a ridicat în repetate rânduri, neîntemeiat, preocupări cu privire la destinația și sensul prezenței acestor instalații defensive pe teritoriul României și al Poloniei. Am repetat și astăzi, prin vocea doamnei Sherman (n.r. Wendy Sherman, adjunct al Secretarului de Stat al SUA), am spus-o ți la nivelul NATO, o spun și oficialii români și polonezi: aceste forme de apărare anti-rachetă pe teritoriul României și Poloniei sunt pur defensive.

După eșecul discuțiilor de la Geneva și impasul de la Bruxelles urmează ca și reprezentanții Organizației de Securitate și Cooperare în Europa să poarte discuții cu oficialii ruși, la Viena, în cursul zilei de astăzi.