Discurs dur în Parlamentul European: Sancțiunile pentru cărbune, ridicole! Doar 3% din importuri. Interdicția privind SWIFT, ridicolă! Oligarhii pierd puțin din bani. Luați în vizor cei 6 mii de oameni ai lui Putin!
06 Aprilie 2022, 18:03 (actualizat 06 Aprilie 2022, 20:53)
(actualizat 06 Aprilie 2022, 20:53) | Mihaela Carpea

Strategia cu pachetele de sancțiuni progresive nu funcționează, a atras astăzi atenția tăios, la Strasbourg, europarlamentarul Guy Verhofstadt. În discursul său extrem de acid, în cunoscuta sa tradiție oratorică, politicianul belgian a subliniat că primele 4 pachete au eșuat, așa cum va eșua și al cincilea, pentru că sunt gândite pentru democrații, nu pentru un lider autocrat, care conduce o țară unde nu există opinie publică adevărată. 212 membri ai Parlamentului European cer o reuniune specială de urgență a Consiliului European, pentru un pachet complet de sancțiuni la adresa Rusiei.

"Știți de ce strategia voastră nu funcționează? Pentru că pachetele de sancțiuni progresive nu funcționează pentru un autocrat. Asta merge într-o democrație, cu democrați, unde există o opinie publică, o adevărată opinie publică. În Rusia nu mai există o opinie publică reală. Realitatea este că nu funcționează pentru că al cincilea pachet e despre ce? Despre cărbune. E ridicol! Reprezintă doar 3% din importurile din Rusia", a atras atenția Guy Verhofstadt.

"Interdicția privind SWIFT - ridicolă! Peste 50% din instituțiile financiare nu sunt supuse interdicției", a tunat Verhofstadt.

Nici sancțiunile aplicate oligarhilor nu sunt suficiente, consideră europarlamentarul belgian, care a ironizat prin ton și gesturi măsurile instituite până acum la adresa bogaților Moscovei.

"În privința oligarhilor - cu oligarhii, da, le extindem un pic sancțiunile oligarhilor. Oligarhii vor scăpa, în cele din urmă, de sancțiuni sau își vor pierde puțin din bani. Voi trebuie să îi luați în vizor pe cei 6.000 de apropiați ai lui Putin, pe cei care lucrează în realitate cu Putin. Și avem lista asta. Alexei Navalny, fundația Navalny au făcut această listă cu cei 6.000 de oameni. Pe aceștia trebuie să îi luați în considerare".

"Și am o cerere pentru dumneavoastră. Îmi cer scuze că vă spun dumneavoastră (către Josep Borrell n.r.), pentru că cred că în proporție de 90% sunteți de acord cu mine. Sunt destul de sigur de asta. Așa că am vrut să îți spun și ție, Michel (Charles Michel n.r.) și pentru Von der Leyen: În numele a 212 europarlamentari, este momentul să vă schimbați strategia. E momentul să avem un Consiliu European suplimentar cât de curând posibil și să țintim un pachet total de sancțiuni imediat, care să fie semnificativ. Orice altceva nu va funcționa. Orice altceva va prelungi războiul. Orice altceva va însemna mai multe vieți pierdute de partea ucraineană", a subliniat Verhofstadt.

"Și, în final, un sfat către prietenii mei din Germania: Cred că după ororile din Al Doilea Război Mondial, a ieșit la iveală (...) o Germanie puternică și democratică, o foarte puternică și democratică Germanie. Dar din partea unei astfel de Germanii eu aștept leadership. Să conducă prin exemplu și nu târându-și picioarele, așa cum vedem astăzi", a conchis europarlamentarul.