Medicul Valeriu Gheorghiţă, despre evolutia răspândirii infecțiilor cu COVID: Vor apărea focare izolate care au potențialul să destabilizeze din punct de vedere epidemiologic
25 Mai 2020, 10:57 (actualizat 25 Mai 2020, 11:56)
(actualizat 25 Mai 2020, 11:56) | Știrile TVR

Medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Militar Central „Carol Davila", Valeriu Gheorghiţă, avertizează că strategia de relaxare nu trebuie să vină la pachet cu o relaxare a măsurilor de protecție. El transmite oamenilor că noul coronavirus încă este în circulație și dacă reducem nivelul de protecție a acest lucru se va vedea prin creșterea numărului de infecții și din păcate și cel al deceselor.

Valeriu Gheorghiţă a declarat la TVR că nu trebuie să se fac rabat de la măsurile de protecție pentru că este cât se poate de clar că vom înregistra o creștere a numărului de îmbolnăviri. Medicul spune că din punct de vedere epidemiologic, lucrurile se vor caracteriza prin apariția unor focare izolate care au potențialul să destabilizeze situația epidemiologică prin răspândirea infecției.

Este absolut evident că oamenii au nevoie să își reia o parte din activitate, însă trebuie să înțelegem corect acesta strategie de relaxare, ea nu trebuie să vină la pachet cu o relaxare a măsurilor de protecție. Relaxarea trebuie privită mai degrabă din punct de vedere administrativ. Înseamnă o redeschidere a zonelor economice, a anumitor domenii de activitate, însă oamenii nu trebuie să facă rabat de la aceste măsuri de protecție, pentru că este cât se poate de clar că vom înregistra o creștere a numărului de îmbolnăviri, ceea ce este evident de evitat și acest lucru cred ca și-l dorește toată lumea. De aici înainte, probabil că din punct de vedere epidemiologic, lucrurile se vor caracteriza prin apariția unor focare izolate care au potențialul să destabilizeze situația epidemiologică prin răspândirea infecției.

Strategia cuprinde o supraveghere epidemiologică, extrem de atentă pe perioade de circa două săptămâni, Înainte de introducerea altor măsuri de relaxare și atunci când identificăm un focar, măsurile noastre să se concentreze pe acel focar prin măsuri de izolare, carantină.

Oamenii trebuie să înțeleagă că acest virus încă este în circulație și atunci când reducem nivelul de protecție a acest lucru se va vedea prin creșterea numărului de infecții și din păcate și cel al deceselor, a declarat la TVR, medicul primar Boli Infecţioase la Spitalul Militar Central Carol Davila.