Disputele politice întârzie votul pentru noua lege a carantinei şi izolării

11 iulie 2020, 21:44

Principala obiecție a senatorilor PSD se referă la internarea fară consimțământ a persoanelor infectate cu SARS-COV2 în spitale sau centre speciale, fie că au sau nu simptome de boală. Social democrații susțin că în nicio țară europeană nu există o lege similară. Și au cerut inițiatorilor ca până luni să prezinte documente privind legislația aplicată în Uniunea Europeană.

Liberalii au încercat să-i convingă pe senatorii din alte partide că legea este o urgență, dar în zadar.

Raed Arafat a argumentat că asimptomaticii care refuză internarea pot contamina cu ușurință alți oameni, iar răspândirea virusului în comunitate va fi și mai mare.

Legea adoptată în regim de urgență de Camera deputaților prevede internarea obligatorie a bolnavului depistat cu noul coronavirus prin decizie a DSP.

Persoana internată poate face contestație în instanță. Senatorii PSD susțin că sunt neclarități și în privința procedurilor de carantinare și distrugere a bunurilor contaminate. Dar și în privință izolării părinților bolnavi, de copii.

Și președintele Klaus Iohannis a făcut apel la loialitate și colaborare între instituțiile statului pentru adoptarea cât mai rapidă a legii. Senatul va relua discuțiile luni dimineața.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite