DNA: Sunt acte procedurale în legătură cu adoptarea unor acte normative. MJ: Este o imixtiune! A.Lazăr: Nicio anchetă nu este o imixtiune

2 februarie 2017, 08:59

„La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat al DNA.

Ministerul Justiției va transmite, în cursul zilei de joi, documentele solicitate de DNA privind elaborarea și emiterea OUG de modificare a Codurilor penale și proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al MJ, Cristina Liță.

Ministerul Justiţiei spune, într-un comunicat, că DNA „a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate”.

Ministerul Justiţiei consideră că „declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de Urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale”.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat că „nicio anchetă nu este o imixtiune, ori de câte ori există indicii, procurorul trebuie să le verifice”.

Augustin Lazăr, declaraţii după şedinţa CSM: Trebuie să existe o transparenţă în comunicare. Organele judiciare şi Ministerul Public îşi fac datoria. Nicio anchetă nu este o imixtiune. Ori de câte ori există indicii rezonabile privind săvârşirea unei infracţiuni, procurorul trebuie, fără ezitare, să le verifice şi să afle adevărul”.

„Există o anchetă a DNA şi pentru mai multe date vă rog să consultați Biroul de presă al DNA. Adică să fie niște date concrete, să nu vă spun niște lucruri care nu sunt riguros exacte. (…) Există un dosar pe rolul DNA care are o anumită legătură”, a declarat Augustin Lazăr, înainte de începerea şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a mai spus că au fost informaţi de MAI privind riscul producerii unor fapte ilegale cu ocazia acestor manifestări ale societăţii civile. Am înţeles că structurile MAI urmărea situaţia pentru a preveni, dar se pare că lucrurile au degenerat suficient cât să compromită astfel de manifestare.



Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite