DNA, bilanț la 20 de ani de activitate: 15.000 de persoane trimise în judecată, între care 60 de membri ai guvernelor. Prejudiciile totale se ridică la 5,4 miliarde euro

27 septembrie 2022, 12:40

Potrivit bilanţului de activitate al DNA, printre persoanele deferite justiţiei se află 400 de primari, 800 de directori de instituţii publice şi companii naţionale, 160 de procurori şi judecători, 60 de membri ai Guvernului (doi prim-miniştri, miniştri, secretari de stat), 40 de preşedinţi de preşedinţi de consilii judeţene sau 1.000 de poliţişti.

Printre altele, au fost trimişi în judecată 2.300 de inculpaţi pentru fraude cu fonduri europene, cu un prejudiciu total de 300 milioane de euro.

De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestre pentru recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni în valoare de peste 4 miliarde de euro.

În ultimii 10 ani, valoarea totală a bunurilor date, oferite, cerute sau primite ca mită în dosarele trimise în judecată se ridică la aproximativ 1 miliard de euro.

În prezent, DNA susţine că investighează dosare cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro.

Alte repere ale istoriei DNA:

* 30 milioane de euro – cea mai mare mită reţinută într-un dosar de mare corupţie privind achiziţii publice;

* 60 milioane euro – cea mai mare valoare a despăgubirilor pronunţate prin hotărâre definitivă de o instanţă într-un dosar întocmit de DNA. Este vorba de dosarul privatizării frauduloase a ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu;

* 22 milioane euro – cea mai mare sumă confiscată printr-o hotărâre definitivă într-o cauză de corupţie de nivel înalt;

* 15 ani şi 8 luni – cea mai mare pedeapsă aplicată de instanţă într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA.

 

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Crin Bologa, a afirmat, marţi, că, la înfiinţarea acestei instituţii, România „era captivă unor reţele care fraudau resursele publice”, dar acum DNA este puternică şi „nu va face paşi înapoi în lupta anticorupţie”

(w620) Crin Bolog

„Înfiinţarea Parchetului Naţional Anticorupţie în anul 2002, transformat apoi în Departamentul Naţional Anticorupţie şi în anul 2005 în Direcţia Naţională Anticorupţie, a fost o necesitate a istoriei societăţii româneşti post-decembristă. Cetăţenii României erau dezamăgiţi, pentru că ţara era captivă unor reţele care fraudau resursele publice şi, de asemenea, puneau în pericol intrarea ţării în UE. Lupta anticorupţie era o condiţie esenţială pentru încheierea procesului de aderare şi este un factor determinant pentru menţinerea parcursului nostru european şi dezvoltarea societăţii româneşti”, a declarat Crin Bologa la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

El a adăugat că rezultatele instituţiei pe care o conduce au fost importante pentru aderarea ţării noastre al Uniunea Europeană, România având acces la fonduri de miliarde de euro.

„De a lungul existenţei sale, Direcţia Naţională Anticorupţie a avut atât momente mai bune, cât şi momente mai grele, dar în permanenţă a fost eficientă, devenind un model de organizare şi funcţionare pentru alte structuri anticorupţie din diverse state ale lumii. Obstacolele întâlnite nu ne-au doborât, ci ne-au făcut mai puternici. Şi, ca urmare a activităţii noastre, România a avut acces la fonduri europene de ordinul miliardelor de euro, iar pentru bugetul public au fost salvate resurse financiare de aceleaşi proporţii. (…) Activitatea noastră este o dovadă a patriotismului nostru. Asigurăm cetăţenii României că DNA este puternică şi nu va face paşi înapoi în lupta anticorupţie.”, a spus procurorul şef al DNA.

 

Fosta şefă a DNA, în prezent procuror-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, afirmă că DNA a demonstrat ce înseamnă o instituţie independentă şi le transmite mulţumiri angajaţilor acesteia pentru că au demonstrat curaj şi nu au renunţat.

(w620) Laura Codr

„În cei 20 de ani, DNA a demonstrat ce înseamnă să fii o instituţie independentă. S-au efectuat investigaţii faţă de persoane care păreau de neatins şi s-a demonstrat că legea este egală pentru toţi. I-aţi făcut mândri pe români, i-aţi făcut să creadă în instituţii, i-aţi făcut să creadă în statul de drept. Prin munca voastră aţi contribui la schimbarea mentalităţilor, la sensibilizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţie”, a declarat Kovesi, marţi, într-un mesaj transmis cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ea le-a mulţumit foştilor colaborator, precizând că „o instituţie este puternică la fel ca persoanele care o fac să funcţioneze”.

„Îmi amintesc de anii în care am lucrat împreună în DNA. Multă muncă, vremuri dificile, am fost supuşi unor atacuri constante din cauza investigaţiilor noastre, dar noi am continuat cu profesionalism şi consecvenţă. Acesta a fost cel mai bun răspuns, ne-au făcut mai puternici. Astăzi, vreau să vă mulţumesc tuturor pentru solidaritate, curaj şi hotărâre, pentru că nu aţi renunţat. O instituţie este puternică la fel ca persoanele care o fac să funcţioneze. Sunteţi inimile generoase, minţile strălucitoare, curajoşi şi puternici. Este un privilegiu al Parchetului European de a colabora cu dumneavoastră. Oh, da, cred că sunt în măsură să facă această comparaţie şi cred că trebuie să fiţi foarte mândri. În activitatea mea de zi cu zi la EPPO am aceeaşi determinare şi aceeaşi hotărâre, acelaşi spirit pe care l-am avut când am lucrat împreună în DNA.

 

 

CITEȘTE ȘI

Iohannis: DNA – model la nivel european, furnizor de expertiză şi bune practici în lupta împotriva corupţiei

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite