Document intern obținut de The Times: Rusia construiește drone „invizibile” cu piese germane și japoneze

Foto: Forțele Aeriene Ucrainene
Foto: Forțele Aeriene Ucrainene
30 septembrie 2022, 12:57

Drona Kartograf, folosită de armata rusă, poate zbura la altitudini mari de până la 5.000 de metri, putând astfel să fenteze sistemele portabile de rachete antiaeriene, conform raportului întocmit de Ministerul ucrainean al Apărării.

Analiștii din departament au descoperit că drona are componente străine care „pot fi achiziționate gratuit”, inclusiv un motor din Germania, o bujie din Japonia și un microprocesor fabricat în China.

Documentul verificat de The Times cere să fie puse în aplicare măsuri mai stricte de către țările în cauză pentru a preveni transferul de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare către Rusia.

Echipat cu o cameră cu 12 lentile, vehiculul aerian fără pilot (UAV) Kartograf este conceput pentru a efectua misiuni de recunoaștere și de cartografiere. Cel puțin opt astfel de drone au fost fie distruse, fie capturate de la începutul invaziei, din 24 februarie, potrivit datelor portalului Oryx, care documentează pierderile rusești.

Distrugerea acestora s-a dovedit a fi o sarcină dificilă pentru forțele ucrainene, documentul precizând că „UAV-ul este capabil să efectueze sarcini de zbor la altitudini mari, până la 5.000 m și, ca urmare, este invizibil și nu poate fi lovit de sistemele de rachete antiaeriene”.

Trupele ucrainene trebuie să aștepte până când drona zboară mai aproape de sol pentru a o doborî.

O sursă de apărare ucraineană a spus că drona ar putea fi detectată de sisteme anti-drone specializate, folosind radare și telemetru laser.

Justin Crump, analist la firma de consultanță de risc Sibylline, a declarat că Rusia a crescut constant utilizarea dronelor în conflict și că dronele mici, comerciale, s-au dovedit a fi deosebit de eficiente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite