Documentare și dezbateri în aer liber, la Festivalul One World Romania

29 august 2020, 11:57

Festivalul, programat în martie și amânat din cauza pandemiei de coronavirus, are acum proiecții în 7 spații din București, în aer liber. Tematic, în principal, pune o lumină pe situația romilor. Alte secțiuni mai mici vorbesc despre condiția femeilor, a homosexualilor, a imigranților. Ideea a pornit de la rezultatele unui sondaj comandat de Centrul Național pentru combaterea Discriminării.

One Word a prezentat în premiera națională și filmul lui Radu Jude – „Ieșirea trenurilor din gară„, cu fotografii inedite ale victimelor Pogromului de la Iași, din 1941, descoperite în arhive de cineast și de istoricul Adrian Cioflâncă. Un alt film românesc din festival e documentarul Lemn despre tăierile ilegale de păduri, pentru care Monica Lăzurean-Gorgan a lucrat cu un ONG american, care a strâns dovezi cu camera ascunsă. Filmul a fost proiectat și la Cluj, la TIFF.

Anul acesta, festivalul are două jurii, unul de specialiști, altul de liceeni. Filmele desemnate câștigătoare vor avea încă o proiecție mâine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite