Doi ani de la atentatele de la Bataclan și Stade de France din Paris în care au decedat și doi români

13 noiembrie 2017, 11:36

Și acum, 20 de răniți sunt în continuare în spital, șocați, o treime dintre supraviețuitori nu și-au reluat activitatea sau și-au schimbat complet profesia. Astăzi vor avea loc ceremonii și se vor ține momente de reculegere în locurile unde au avut loc atacurile.

13 Noiembrie 2015 – Paris – Stade de France – era meciul amical de fotbal Franța- Germania când s-au auzit două explozii și mai multe împușcături în jurul arenei. Panica a cuprins toată lumea dar în ciuda zvonurilor meciul s-a jucat până la final iar spectatorii au fost evacuați de pe stadion.

Aceeași seară – alt loc din Paris – Sala de spectacole Bataclan – concerta trupa Eagles of Death Metal când trei bărbați înarmați au început să tragă la întâmplare și să ia ostatici.

Lovitura a fost devastatoare – peste 90 de morți și zeci de răniți și oameni care fugeau pe străzile din jur, îngroziți de ceea ce văzuseră.

Șase cafenele și terase din Paris – alte atacuri, alte victime – mulți morți și răniți. Printre ei și doi români care se aflau la una din terase și care și-au pierdut viața din cauza împușcăturilor.

Franța era în stare de șoc. Atacurile au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic. Ancheta nu s-a terminat iar polițiștii spun că va mai dura cel puțin doi ani. 15 persoane sunt arestate preventiv în Franța, Belgia și Turcia.

Unul din capii atacurilor este Salah Abdeslam, de 28 de ani, care este deținut într-o închisoare de maximă securitate în Franța.

Procesul său va începe pe 18 decembrie. El a vrut să se detoneze dar centura explozivă pe care o purta la Stade de France nu a funcționat.

Rețeaua care a pus la cale atacurile este complexă și cuprinde familii și prieteni complici care au furnizat bani, acte false, ascunzători și sfaturi operaționale.

Amenințarea teroristă se menține ridicată și astăzi în Franța,  iar starea de urgență, o măsură excepțională, a fost înlocuită la începutul lunii de legea antiteroristă.

De la Paris, pentru TVR, Mihaela Antoche.

13 noiembrie 2015, Paris: cel mai sângeros atac din Europa ultimilor 40 de ani, după Madrid 2004. Stare de urgenţă în Franţa.

Povestea românilor ucişi pe o terasă din Paris. Ciprian şi Lăcrămioara aveau un copil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite