Doi luptători britanici capturați în Ucraina, folosiți de ruși ca „jetoane” pentru a-l elibera pe oligarhul Viktor Medvedciuk

Viktor Medvedciuk
Viktor Medvedciuk
18 aprilie 2022, 15:41

Cei doi bărbaţi, slăbiţi, cer să fie eliberaţi în schimbul eliberării lui Viktor Medvedciuk, un deputat şi un om de afaceri bogat, apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, arestat în Ucraina.

Ei nu precizează în custodia cui se află – a forţelor ruse sau a aliaţilor separatişti ai acestora din Donbas, în estul Ucrainei.

Filmările au fost difuzate de către televiziunea de stat Rossiya 24.

Atât Pinner, cât și Aslin au luptat de partea ucraineană la Mariupol, care se află acum aproape în întregime sub controlul Rusiei.

„Aș dori să fac apel către guvern să mă trimită înapoi acasă, aș vrea să-mi revăd soția”, a spus Pinner.

Pinner i-a propus direct lui Boris Johnson, atât în numele său, cât şi al lui Aslin.

„Dorim să fim daţi la schimb cu domnul Medvedciuk. Aș aprecia foarte mult ajutorul tău în această chestiune”, a spus el, menţionând că a fost tratat bine de ruşi.

Autorităţile ucrainene au pus sechestru recent pe 154 de bunuri mobile şi imobiliare ale politicianului ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk, care a fost arestat săptămâna trecută, în urma unei operaţiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Printre bunurile poprite figurează 26 de autoturisme, 30 de terenuri extravilane, 23 de case, 32 de apartamente, 17 locuri de parcare şi un iaht, conform unor surse apropiate organelor de anchetă.

Anunţul arestării lui Viktor Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, a fost făcut de preşedintele Volodimir Zelenski.

Se aşteaptă ca „informaţii importante” să fie obţinute de la Medvedciuk, inclusiv despre pregătirile şi derularea războiului declanşat de Rusia în Ucraina, după cum au dezvăluit surse apropiate liderului ucrainean.

Medvedciuk, liderul şi fondatorul partidului prorus „Platforma de opoziţie – Pentru Viaţă”, se afla în arest la domiciliu, prin ordin judecătoresc, dar a fugit la 24 februarie, exact când Rusia şi-a început „operaţiunea militară specială” în Ucraina.

El este acuzat de înaltă trădare pentru dezvăluirea de secrete de stat, derularea de afaceri în peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014, imputându-i-se de asemenea că lucrează pentru Rusia şi că are „legături puternice” cu Putin.

Şeful SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov, a declarat că FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, ex-KGB) a încercat să-l scoată pe Medvedciuk din ţară prin Transnistria, de unde urma să fie transportat la Moscova.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă