Doi pacienți au murit și o infirmieră a suferit arsuri după un incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, unitate suport COVID. A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă

11 noiembrie 2021, 06:42

Alarma s-a dat puțin după ora 4.00 dimineața. Flăcările au izbucnit într-un salon de la parterul clădirii unde se aflau internați doi pacienți. Potrivit medicilor, în salon se aflau o asistentă și o infirmieră care supravegheau bolnavii în stare gravă. Aceștia erau monitorizați cu aparate speciale de măsurare a nivelului de oxigen.

Pompierii au ajuns în câteva minute după ce s-a anunțat incendiul.

Cei doi pacienți din salonul în care a izbucnit incendiul nu au putut fi salvați. Aveau 74, respectiv 75 de ani. Alți 16 pacienți au fost transferați la Spitalul de Județean de Urgență Ploiești. Rudele celor internați în secția de infecțioase au venit la poarta spitalui să ceară informații.

La spital a venit și fiica infirmierei rănite în incendiu.

Infirmiera a fost transferată la București și, potrivit medicilor, viața nu îi este pusă în pericol.

Potrivit managerului Spitalului de Urgență Ploiești, secția unde s-a produs incendiul este nouă. Funcționează într-un imobil care a fost renovat complet.

Managerul spitalului a precizat că în toate saloanele sunt detectoare de oxigen și că ventilarea se face deschizând ușile sau geamurile. El a mai spus că personalul este instruit să reacționeze în situații de urgență, dovadă și faptul că a intervenit imediat cu extinctoare și s-a evitat astfel extinderea focului în alte saloane ale pavilionului.

ACTUALIZARE Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

ACTUALIZARE Cei 15 pacienţi transferaţi din secţia exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti sunt în stare stabilă şi primesc asistenţă medicală de specialitate, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS).

Urmare a informaţiilor primite din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cei 15 pacienţi transferaţi din secţia exterioară sunt, în acest moment, în stare stabilă şi au rămas internaţi în unitatea sanitară unde primesc asistenţă medicală de specialitate. Unul dintre pacienţi se află internat în secţia ATI, iar ceilalţi 14 într-o secţie medicală COVID-19″, a precizat MS.
Cadrul medical care a fost transferat joi dimineaţă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti se află, în prezent, în evaluare medicală, are arsuri pe o suprafaţă de aproximativ 20% din suprafaţa corporală şi a solicitat să nu fie transmise public alte informaţii despre starea sa de sănătate.
ACTUALIZARE Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat joi că specialiştii urmează să afle cauza incendiului de la spitalul din Ploieşti.

Cauza incendiului va trebui stabilită de către specialişti, să vedem dacă ţine de o chestiune obiectivă sau poate fi şi subiectivă. Ceea ce ştim este că în momentul în care infirmiera care era în salon, combinezonul acesteia a luat foc, colegii din personalul medical au intervenit şi au reuşit să stingă cu stingătoarele, pentru că stingătoarele sunt folosite, dar incendiul a fost stins în totalitate, pentru că s-a propagat, din păcate, fulminant, el a fost stins de către pompieri în 3 minute de la sosirea acestora. Din păcate, în urma acestui eveniment nefericit avem şi doi decedaţi”, a declarat Cseke Attila la Realitatea Plus.

ACTUALIZARE Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu, aceasta fiind amendată în luna februarie pentru lipsa documentului, a transmis, joi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

Spitalul a avut o autorizaţie de securitate la incendiu emisă în anul 2010, ulterior a obţinut o altă autorizaţie în anul 2014, între timp au mai fost făcute recompartimentări, modernizări şi schimbări de destinaţie pentru care nu s-a solicitat autorizaţie de securitate la incendiu. În luna februarie a.c., Secţia de Boli Infecţioase a fost verificată şi sancţionată contravenţional cu amendă 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu”, precizează sursa citată.

ACTUALIZARE Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Bogdan Nica, a afirmat, joi, că incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase nu ar fi pornit de la instalaţia de oxigen, ci probabil de la o scânteie produsă între pat şi parchet, pe fondul agitaţiei bolnavului.

Nu la instalaţia de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecţiune, fie la un aparat, un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mişcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie între pat şi parchet. Se întâmplă. Într-o atmosferă cu oxigen… erau doi bolnavi cu CPAP (măşti de oxigen – n.r.) acolo, cantitate mare de oxigen… E un risc asumat când tratezi cu cantităţi mari de oxigen, la orice mică scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul„, a explicat Nica.

ACTUALIZARE Accesul directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Bogdan Nica, în curtea Secţiei de Boli Infecţioase afectată, joi dimineaţă, de un incendiu a fost oprit de forţele de ordine, care i-au spus că nu poate intra cu autoturismul în incintă ca urmare a unei dispoziţii a poliţiei.

„De la poliţie nu ne dă voie să dăm drumul la nicio maşină străină înăuntru, nici salariaţii nu intră”, i s-a transmis, la poartă, managerului spitalului.

Ulterior, Nica a coborât din autoturismul personal, accesul acestuia fiind permis în interior. Sursa: Agerpres

Doi bărbați de 74 și 75 de ani au decedat, iar 18 persoane au fost evacuate și transportate la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești. Cele 18 persoane transferate nu au suferit intoxicații cu fum.

Un salon al spitalul suport-Covid Movila Vulpii din Ploiești a ars integral. În salon, se aflau cei doi pacienți, care au decedat, și o infirmieră, de 51 de ani, care a suferit arsuri.

Focul s-ar fi declanșat în momentul mișcării patului, potrivit declarațiilor infirmierei.

Cei doi pacienți aflați în salon erau agitați în momentele premergătoare izbucnirii focului.

Incendiul s-a manifestat la parter, pe o suprafață de 20 de metri pătrați, cu degajare puternică de fum, fără flacără.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat joi, la Ploieşti, că incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) a fost lichidat în trei minute, o infirmieră care se afla la acel moment în salon suferind arsuri pe 40% din suprafaţa corpului. Ea a fost transferată la Spitalul Floreasca, din București.

Întrebat dacă infirmiera respectivă a încercat să stingă incendiul, Arafat a răspuns că stingătoarele au fost folosite.

Şeful DSU a precizat că incendiul a fost anunţat la ora 4,15, iar echipele de intervenţie a ajuns la faţa locului în zece minute, incendiul fiind lichidat în trei minute.

Raluca Vasiloaie, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti.

De asemenea, Arafat a arătat că s-a luat decizia ca celelalte pavilioane ale secţiei să nu fie evacuate, pentru că nu au fost afectate de eveniment. Există însă o problemă cu furnizarea căldurii, instalatorii lucrând pentru rezolvarea situaţiei. Sursa: Agerpres.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, medicul Bogdan Nica, a declarat joi, după incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase, că instalaţia electrică era nouă şi verificată, iar unitatea dispunea şi de detectoare de oxigen.

Pompierii militari au lichidat incendiul izbucnit la spitalul suport-Covid Movila Vulpii din Ploiești.

La fața locului, au fost mobilizate 6 autoapeciale de lucru cu apă și spumă, una de descarcerare, 20 de ambulanțe SMURD și SAJ și 57 de pompieri militari ai Serviciului de Ambulanță Județean Prahova.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului izbucnit, joi dimineaţă, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Mihaela Florescu.

Ancheta este coordonată de procurori.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite