Dolarul mai puternic ne scumpește traiul. Mărfurile din afara UE costă din ce în ce mai mult

17 mai 2022, 18:08

Dolarul american s-a apreciat continuu de la începutul războiului din Ucraina. Şi faţă de euro, şi faţă de leu. Banca Națională a afișat un curs de 4 lei și 72 de bani pentru un dolar, iar la casele de schimb din centrul Bucureștiului moneda americană se vinde şi mai scump.

Un dolar puternic înseamnă importuri mai scumpe. De exemplu, prețul barilului de petrol, calculat în moneda americană, se transferă în scumpiri la pompă.

România a ajuns să importe aproximativ 70% din țițeiul necesar pentru rafinare. Atunci când dolarul se apreciază suntem nevoiți să plătim mai mulți lei pentru aceeași cantitate de petrol din import.

Mihai Ionescu, preşedinte, Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România: Tot ce cumpărăm din afara Uniunii Europene se plăteşte în dolari. Şi dolarul fiind întărit, noi suntem afectaţi.

Cei care importă mărfuri din China sunt deja afectaţi și fac calcule pentru noi scumpiri.

Fares Harim, comerciant de produse textile: Ultimul import l-am avut luna trecută și am avut dolar la preț cumpărat de 4,5-4,6. Dacă se apreciază dolarul mai mult noi trebuie cu același procent să creștem și prețurile.

Alkarkhi Sam, managerul unui centru comercial din Bucureşti: Dacă cumpărătorul nu poate să achite, vă dați seama ce se întâmplă. Asta înseamnă că atelierele de croitorie, forțele de muncă la casele de modă nu supraviețuiesc.

Explicaţiile economiştilor sunt clare: aprecierea dolarului e o consecință a faptului că mulți investitori au mutat economiile din euro, în moneda americană, pentru că economia Uniunii este tot mai afectată de războiul din Ucraina. Iar odată cu euro, se depreciază şi leul în faţa dolarului.

Dragoş Cabat, analist financiar: Euro, fracul elveţian şi lira sterlină s-au depreciat faţă de dolarul American. Leul este legat de euro. Şi atât timp cât euro scade faţă de dolar, şi leul va scădea faţă de dolar, în aceeaşi proporţie.

Dolarul s-a apreciat și pentru că Rezerva Federală a SUA a ridicat dobânda de referință cu 0,5 procente, la începutul lunii mai. Este o consecinţă a inflaţiei record care, potrivit anliştilor, va creşte în continuare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite