Doliu în lumea muzicii, după moartea „Reginei Rock’n-Roll-ului”. De două ori inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, Tina Turner a fost descrisă de mulți drept o „anti-divă”

25 mai 2023, 14:58

Întruchiparea talentului și forței, așa a descris-o cântăreața Beyonce pe Tina Turner la aflarea veștii că legendara muziciană a murit la vârsta de 83 de ani. Peste tot pe unde a trecut artista acum se aprind lumânări și se lasă flori. Casa de lângă Zurich unde trăit de decenii a devenit imediat un loc de pelerinaj.

Nu este o seară fericită, asta e clar. Dar aşa este viaţa. E trist însă când pleacă dintre noi o persoană ca ea.”

„A fost o cântăreaţă şi o muziciană desăvârşită, iar piese ca Proud Mary şi Simply The Best vor fi cunoscute mulţi ani de acum. A fost fantastică.”

Tina a renunțat la cetățenia americană în 2013 și era elvețiancă. Și în America natală, de la Hollywood până în Tennesse, locul nașterii artistei, oamenii aduc omagii, se reculeg și îi reascultă muzica.

Influenţa pe care a avut-o Tina Turner ca artist este peste orice şi a arătat lumii ce înseamnă să urci pe scenă şi să dai totul. Şi asta în ciuda faptului că a trecut prin multe greutăţi în viaţa personală.

Tina Turner a cunoscut succesul inițial în anii ’60 alături de Ike Turner, cel care avea să-i devină soț. Relația a fost însă extrem de abuzivă, iar cuplul s-a separat în 1978. A urmat o carieră solo în care avea să cunoască un succes și mai mare cu zeci de hituri și colaborări, cu melodii în filmele James Bond și Mad Max și prestații live care au influențat generații de muzicieni.

Și, în tot acest timp, Tina Turner a rămas o prezență discretă, care transmitea un iz de normalitate și i-a făcut pe mulți să o descrie drept anti-divă.

TINA TURNER, interviu din 1996: „Cred că sunt o persoană normală în afara scenei. Îmi place să duc o viaţă normală, să merg cu maşina prin oraş, să merg la piaţă. Vreau să rămân cu picioarele pe pământ pentru că îmi place acest gen de independenţă.”

Cariera muzicală a Tinei Turner este impresionantă, cu peste o sută de milioane de albume vândute, 12 premii Grammy și a fost de două ori inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, în 1991 alături de Ike Turner și în 2021 ca artist solo. Viața ei a fost ecranizată în 1993 în filmul Whats Love Got to do with it, iar acum pe scena londoneză se joacă un musical biografic. Tina Turner a fost prezentă la premieră.

TINA TURNER, la premiera spectacolului „Tina, The Musical”, în 2018: „Este foarte interesant să descoperim o nouă Tina. Şi am găsit-o: ea este Adrienne Warren.”

Artista a contribuit și la documentarul TINA produs și lansat de HBO acum doi ani.

În urma ei rămâne al doilea ei soț, un producător muzical german care i-a fost alături în ultimii 37 de ani. Chiar dacă a stat departe de public și scenă, și a fost măcinată de probleme de sănătate, într-un interviu din 2020, Tina Turner declara că ultimii 10 ani au fost întruchiparea idealului fericirii.

CITIȚI ȘI:

Reacții după moartea Tinei Turner. Elton John: O legendă totală. Joe Biden: Un talent unic într-o generație care a schimbat muzica. NASA: Simply the best. O legendă muzicală care a strălucit pe scenă și în milioane de inimi

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite