Doliu național de trei zile în Portugalia în urma incendiilor mortale
17 Octombrie 2017, 08:35 (actualizat 17 Octombrie 2017, 10:06)
(actualizat 17 Octombrie 2017, 10:06) | Știrile TVR

Portugalia a decretat trei zile de doliul național în memoria celor cel puțin 36 de victime provocate de incendiile de vegetație de pădure care au făcut trei morți și în Spania, informează marți AFP.

În cursul nopții de luni spre marți, aproximativ 3.600 de pompieri au făcut eforturi pentru a stinge circa 50 de focare încă active.

Cel puțin 39 de persoane și-au pierdut viața în aceste incendii de pădure care au devastat Portugalia și regiunea spaniolă vecină Galicia, flăcările fiind întețite de secetă și de vântul puternic determinat de trecerea uraganului Ophelia.

Aceste incendii au ucis 36 de persoane în centrul și nordul Portugaliei unde șapte persoane sunt în continuare declarate dispărute, iar alte trei au murit în Galicia, în nord-vestul Spaniei, potrivit autorităților ambelor țări.

"Încă există echipe pe teren" care încearcă să stabilească un bilanț final, a indicat purtătorul de cuvânt al Protecției civile portugheze, Patricia Gaspar precizând că un copil de o lună se numără printre persoanele decedate.

De asemenea cele cateva sute de incendii care s-au declansat duminica si luni au lăsat în urmă 63 de răniți, dintre care 16 în stare gravă, majoritatea civili, dar și pompieri.

Portugalia a cunoscut la mijlocul lunii iunie cel mai mortal incendiu de pădure din istoria sa, care a provocat 64 de morți și peste 250 de răniți în regiunea Pedrogao Grande, în centrul țării.

''După acest an, nimic nu ar trebui să rămână la fel ca înainte'', a declarat prim-ministrul Antonio Costa de la reședința sa oficială. El a reafirmat hotărârea de a se evita alte tragedii printr-o ''reformă fundamentală'' privind amenajarea forestieră și lupta contra incendiilor.

Dintre cele cincisprezece incendii considerate ''importante'' luni seara, cel mai îngrijorător a făcut ravagii în Lousa (centru), unde pompierii s-au poziționat la poalele dealului și au încercat să oprească înaintarea flăcărilor către localitatea Cabanoes, a constatat un jurnalist al AFP.

În ciuda scăderii temperaturilor și a ploii prognozate marți, Protecția civilă a decis prelungirea stării de alertă roșie instaurată duminică dimineață.

Autoritatile din regiunea spaniola Galicia care au declarat trei zile de doliu regional, au anunțat luni seară că mai existau aproximativ cincisprezece focare active care puteau reprezenta un risc pentru populație și locuințe.

Portugalia a înregistrat duminică 524 de incendii sau focare, cele mai multe din 2006 până acum. Confruntată luni cu 200 de noi incendii, această țară a solicitat ajutor partenerilor săi din Uniunea Europeană. Italia a intervenit cu două avioane pentru stingerea incendiilor.

În Galicia, doi oameni au pierit în autoturismul lor în apropiere de Nigran în timp ce încercau să scape de flăcări, iar un bărbat în vârstă a fost găsit mort într-un hangar din spatele casei sale din Carballeda de Avia, precizează sursa citată.

Șeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a susținut luni că majoritatea acestor incendii mortale a fost provocată de incendiatori. "Ceea ce trăim aici este ceva ce nu se produce întâmplător, acest lucru a fost provocat", a declarat el în timpul unei vizite în Galicia, regiunea sa natală.

 

 

sursa

agerpres