Donald Trump anunță că SUA se retrag din Acordul de la Paris privind schimbările climatice

1 iunie 2017, 23:03

Statele Unite „încetează de astăzi (joi) să aplice Acordul de la Paris”, a declarat liderul de la Casa Albă. Este o promisiune pe care a făcut-o în timpul campaniei, invocând apărarea locurilor de muncă pentru americani.

Acordul de la Paris a fost încheiat în 2015 și a intrat în vigoare anul trecut. Prevede limitarea creșterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale.

Donald Trump a declarat că actualul Acord dezavantajează SUA.

Dintre statele membre ONU, doar Siria și Nicaragua nu au semnat documentul.

SUA sunt al doilea poluator mondial cu gaze cu efect de seră, dupa China. Beijingul a anunțat că își menține angajamentele din acordul privind schimbarile climatice. Ministrul român de Externe a depus în această seară instrumentul de ratificare a Acordului de la Paris.

Donald Trump declară că retragerea din Acord, respectand procedurile ONU, va dura până la patru ani, conform unor surse din Congres, citate de Reuters.

Trump va orpi finanțarea pentru Acordul climatic de la Paris și pentru Fondul pentru un Climat Verde, parte din Conventia Cadru despre Schimbările Climatice a ONU, tratat semnat în 1992 de 165 de state.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite