Donald Trump exclude retragerea din Afganistan și trimite noi trupe. O nouă strategie a liderului de la Casa Albă
22 August 2017, 10:53 (actualizat 22 August 2017, 23:51)
(actualizat 22 August 2017, 23:51) | Știrile TVR

Donald Trump şi-a prezentat noua strategie pentru Afganistan - exclude retragerea, pe termen nedefinit, şi vrea să trimită noi trupe. Contrar a ceea ce susţinea în campania electorală, când cataloga conflictul drept "o risipă totală" Efectivele ar putea fi suplimentate cu încă cel mult 4.000 de oameni. Nu e mult, dar este o schimbare radicală faţă de tendinţa de retragere.

Cu puţin timp înainte de începerea mandatului, preşedintele Trump era de acord, într-o rară ocazie, cu predecesorul său Barack Obama - anume că americanii trebuie să se retragă din Afganistan. Dar s-a răzgândit acum pentru că, spune el, altfel se văd lucrurile din Biroul Oval.

VIDEO
Noua strategie a lui Trump
America va continua sprijinul său pentru guvernul şi armata afgane, în confruntarea lor cu forţele talibane, pe front. Vom extinde autoritatea pentru forţele americane să ţintească reţelele teroriste şi criminale care seamănă violenţă şi haos în Afganistan, a declarat președintele american.

Recentele atacuri teroriste, inclusiv cele din Europa, au înăsprit politica externă americană.

Trupele noastre se vor lupta pentru a câştiga. Vom lupta pentru a câştiga. De acum înainte, victoria va avea o definiţie clară: atacarea duşmanilor, înlăturarea ISIS, zdrobirea Al-Qaeda, împiedicarea talibanilor de a prelua Afganistanul şi oprirea atacurilor teroriste în masă împotriva americanilor, înainte de a fi comise, a declarat Donald Trump.

Washingtonul a cheltuit până acum peste 110 miliarde pentru refacerea Afganistanului. Preşedintele a subliniat că Statele Unite nu vor mai "reconstrui ţări" după imaginea Americii. După ce balanţa se va înclina militar, Donald Trump este deschis unei soluţii politice cu o parte din talibani. După discurs, aceştia au refuzat orice negocieri şi au ameninţat că Afganistanul va deveni un nou cimitir pentru americani.

Pe de altă parte, NATO şi aliaţii occidentali ai Statelor Unite au salutat noua strategie a Casei Albe.

"Obiectivul nostru este de a ne asigura că Afganistanul nu va redeveni niciodată un sanctuar pentru teroriștii care ne atacă țările", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

SUA au pornit Războiul din Afganistan în 2001, după atentatele din 11 septembrie. În octombrie se împlinesc 16 ani de război - cel mai îndelungat din istoria Statelor Unite. Peste 2.400 de militari americani au murit în conflict.