Donald Trump îşi continuă turneul. După asigurări date Coreei de Sud şi Japoniei, urmează discuţii la Beijing

8 noiembrie 2017, 15:23

Cu puţin timp înainte de a ajunge în China, Donald Trump scria pe Twitter că abia aşteaptă să îl reîntâlnească pe omologul său Xi Jinping, pe care l-a felicitat călduros pentru realegerea ca preşedinte şi lider al partidului comunist.

Liderul de la Casa Albă este extrem de elogios faţă de Xi – deşi nu mai departe de anul trecut, învinovăţea China pentru multe dintre problemele economice ale Americii. Acum însă, lucrurile s-au schimbat – Beijingul trebuie să fie un aliat crucial în domolirea ambiţiilor nucleare ale Coreei de Nord. Faţă de care Donald Trump nu şi-a îmblânzit câtuşi de puţin ameninţările.

Anul acesta, relaţiile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord au ajuns la cel mai tensionat nivel din ultimele decenii. Un student american a fost reţinut şi torturat de Phenian, regimul comunist a făcut mai multe teste nucleare şi de rachete balistice fără focos, alarmând aliaţii din zonă – şi punând în alertă insula americană Guam, din Pacific.

În contextul în care China este practic singurul partener major al Coreei de Nord, vizita preşedintelui american la Beijing este crucială. Nu este însă singura temă: controversatele operaţiuni de infrastructură militară ale Chinei în ape teritoriale contestate pun presiune pe administraţie. Un subiect de discuţie este şi influenţa crescândă a Chinei în Africa şi Orientul Mijlociu.

În plus, Donald Trump critica acerb statul comunist în campania sa electorală, făcându-l responsabil pentru pierderea de locuri de muncă din America şi pentru deficitul  balanţei de plăţi. Acum discursul său este de nerecunoscut, lăudând China şi pentru ajutorul în problema Coreei de Nord, şi pentru progresul în relaţia bilaterală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă