Donald Trump s-a întâlnit cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau. Şeful de la Casa Albă s-a ferit să fie pupat de premierul ţării vecine

13 februarie 2017, 23:52

Întâlnirea a început cu un moment oarecum stânjenitor pentru Justin Trudeau. Premierul canadian s-a întins să-l pupe pe obraz pe Trump, doar că preşedintele american l-a oprit. De altfel, aversiunea lui Trump faţă de strângeri de mână, pupături sau apropiere fizică e de acum faimoasă.

Trudeau a fost bun prieten cu fostul preşedinte, Barack Obama. Presa chiar numea prietenia lor „bromance”. După controversatul decret prezidenţial prin care Trump a încercat să stăvilească valul de imigranţi, Trudeau s-a oferit să primească în Canada o parte din refugiaţi, gest care nu a trecut neobservat de Casa Albă.

Dar vizita de 4 ore pe care a făcut-o Trudeau a fost în principal axată pe chestiuni economice, mai ales că Trump are de gând să renegocieze NAFTA – acordul de liber schimb SUA-Canada-Mexic, iar canadienii sunt nervoşi, ţinând cont că 75 la sută dintre exporturile lor merg în Statele Unite.

Donald Trump: „Avem o relaţie comercială remarcabilă cu Canada. O vom consolida. Vom face o serie de lucruri benefice pentru ambele ţări.”

Justin Trudeau: „Canadienii ştiu că o mare parte din economie depinde de o relaţie bună cu Statele Unite, de o integrare bună în economia americană.”

Analiştii spun că, deşi au o mentalitate diferită, sunt din generaţii diferite – pe Trudeau şi Trump îi despart 25 de ani – cei doi vor avea totuşi o colaborare strânsă, pentru că doi giganţi cum sunt Statele Unite şi Canada nu-şi permit să aibă relaţii reci.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite