Donald Trump şi Angela Merkel, prima întrevedere la Casa Albă. Preşedintele american a avut o atitudine rezervată faţă de cancelarul german

17 martie 2017, 11:15

Prima întâlnire Trump-Merkel. Cancelarul german a făcut o vizită de doar câteva ore la Washington. Relaţiile cu Rusia şi creşterea contribuţiei aliaţilor la bugetul NATO au fost cap de afiş în discuţiile care au durat 3 ore.

Donald Trump i-a cerut Angelei Merkel să facă şi ea presiuni asupra ţărilor NATO pentru a se achita de contribuţia pe care trebuie să o aibă la bugetul Alianţei.

Cei doi au discutat şi despre relaţiile economice, mai ales că germanii sunt îngrijoraţi că administraţia americană va creşte tarifele vamale la maşinile importate din Europa.

Presa remarcă faptul că Trump a avut o atitudine extrem de rezervată. În şedinţa foto din Biroul Oval, aproape că nici nu a privit-o pe musafira din Germania şi nici nu a avut loc tradiţionala strângere de mână.

Dar declaraţiile de la final au fost ceva mai prietenoase:

Donald Trump, preşedintele SUA: „Prietenia apropiată dintre SUA şi Germania e bazată pe calorile noastre comune: drepturile individuale, statul de drept, pacea dintre naţiuni. Alianţa noastră e un simbol al puterii şi cooperării în lume, e fundamentul unui viitor foarte, foarte promiţător”.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Chiar înaintea acestei vizite, când o pregăteam, am declarat că e mult mai bine să vorbim unul CU altul, decât unul DESPRE altul. Cred că discuţia noastră a demonstrat acest lucru”.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 20:00 Angela Merkel şi Donald Trump susţin o conferinţă de presă comună la Casa Albă.

ACTUALIZARE 18:00 Cancelarul german Angela Merkel a ajuns în SUA, la Casa Albă.

ACTUALIZARE 11:15 Trump și Merkel vor avea o serie de întâlniri pe chestiuni de apărare, comerț și securitate și vor găzdui de asemenea o masă rotundă privind pregătirea vocațională cu oameni de afaceri americani și germani de top.

Cei doi lideri vor susține, de asemenea, o conferință de presă comună.

Întâlnirea trebuia să aibă loc marți, însă a fost amânată din cauza unei viscol pe coasta de est a SUA.

Pe agenda discuțiilor se vor afla și cooperarea în probleme de securitate și contraterorism, precum și chestiuni economice și comerciale în contextul apropierii Summitului G20 din iulie de la Hamburg.

Alte posibile subiecte: situațiile din Siria, Libia, Afganistan și Ucraina, precum și despre lupta împotriva terorismului și politica față de refugiați.

Unul dintre subiectele cheie vor fi cel mai probabil controversata promisiune a lui Trump de a pune „America pe primul loc” și poziția sa privind acordurile comerciale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite