Dosar penal in rem privind modalitatea de achiziţionare a Spitalului Mobil de la Leţcani

17 noiembrie 2020, 19:44

„Este un dosar penal. Este în faza incipientă. Suntem la stadiul în care solicităm înscrisuri pentru a putea determina aspecte ce ţin de competenţă, de încadrare. Este o urmărire penală începută in rem cu privire la o faptă sesizată din oficiu, a fost o sesizare din oficiu în baza articolelor apărute în presă. Este o sesizare din oficiu făcută de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi. Dosarul are ca obiect modalitatea de achiziţionare a spitalului modular. Având în vedere că e în fază incipientă în momentul ăsta doar s-au solicitat înscrisuri care ar putea conduce la stabilirea unei situaţii de fapt”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, Dragoş Bordianu.

Suspiciunile legate de achiziţia Spitalului Mobil din Leţcani au apărut în vară după un raport al Curţii de Conturi. Poliţiştii şi procurorii şi-au întărit bănuielile şi după declaraţiile făcute de autorităţi în urmă cu 10 zile, atunci când s-a făcut verificări şi specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică,

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice coordonaţi de procurori au cerut documente legate de achiziţie, specificaţiile tehnice ale investiţiei şi verifica dacă toate acestea au fost respectate de furnizor.

Spitalul mobil de la Leţcani a fost achiziţionat la începutul stării de urgenţă de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST, cu fonduri alocate de Consiliul judeţean din Iaşi – peste 10 milioane de euro – şi Consiliul Judeţean Neamţ, 3,2 milioane de euro.

Spitalul de campanie ROL 3 de la Lețcani pentru bolnavi de COVID 19 a fost proiectat pentru 250 de paturi dintre care 103 de Terapie Intensivă. Au putut fi autorizate însă doar 70 de paturi pentru bolnavi cu forme medii şi 48 la ATI pentru că doar așa se pot respecta normele şi circuitele pentru protecţie şi îngrijire. Iar funcţionale în acest moment sunt 18 paturi de terapie intensivă, singurele care primersc oxigen, şi 43 în restul spitalului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite