"Dosarele Pandora", un nou scandal internațional. Sute de lideri, responsabili politici de prim rang și vedete internaționale au folosit paradisuri fiscale pentru evitarea plății impozitelor
04 Octombrie 2021, 11:37 (actualizat 04 Octombrie 2021, 16:28)
(actualizat 04 Octombrie 2021, 16:28) | Știrile TVR

Averile secrete ale unor lideri politici recunoscuţi la nivel internaţional sunt scoase la iveală în "Dosarele Pandora" - un nou scandal care zguduie întreaga lume. Dezvăluirile au pornit de la o investigație la care au colaborat jurnaliști din toată lumea. Ei au studiat documente și scriu acum despre oameni proeminenți, cunoscuţi la nivel internațional, bogați și puternici, care și-au ascuns banii pentru a evita plata impozitelor.

600 de jurnaliști au studiat luni în șir aproape 2 milioane de documente care provin de la 14 societăți de servicii financiare - și au aflat totul despre 29.000 de societăți offshore.

A ieșit astfel la lumină că 336 de lideri, responsabili politici de prim rang și vedete internaționale au folosit paradisuri fiscale pentru a face pierdută urma propriilor bani.

Conform documentelor, Regele Abdullah al Iordaniei de exemplu are proprietăți secrete de 100 de milioane de dolari în Malibu, Washington și Londra. Fostul premier britanic Tony Blair a beneficiat de reduceri imense la cumpărarea unui imobil în Londra. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, al cărui nume nu apare explicit, e legat indirect de active secrete din Monaco.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și-a transferat banii într-o companie secretă cu puțin înainte de a fi ales, în 2019. Premierul ceh Andrej Babis a ascuns 22 de milioane de dolari prin companii offshore, pentru a cumpăra două proprietăți în sudul Franței.

Printre persoanele expuse se află de asemenea cântăreaţa columbiană Shakira și manechinul german Claudia Schiffer.