Dosarul drogurilor în licee | Presupușii dealeri pentru elevi sunt foarte tineri și provin din familii cu statut social. Poliţia a infiltrat în rețea investigatori sub acoperire
Studenţii și elevii implicaţi în traficul de droguri în școli reprezintă un pericol social deosebit de ridicat, spun procurorii. Pe fondul consumului de droguri, unii au distrus mai multe mașini, iar în momentul în care au fost prinși de poliție au devenit violenţi. Referatul prin care procurorii au cerut arestarea lor mai arată ce cantități de droguri au fost descoperite și că un gram de canabis era vândut cu 50 de lei.
Procurorii arată că presupușii dealeri de droguri pentru elevi sunt foarte tineri, cei mai mulți născuţi după 2000 și provin din familii cu un statut social. Unul este fiul unui secretar de stat din ministerul de Externe, altul - al unui expert de la DNA. Unul dintre cei arestați e elev la liceul bulgar. Potrivit referatului DIICOT, tinerii traficanţi erau atenţi la filajele poliţiei şi mergeau după bani cu trotineta. Poliţia a infiltrat în rețeaua lor investigatori sub acoperire, care i-au filmat cu camera ascunsă.
M: Sunteți niște proști , cei mai retardați! Da cum să fumați unde-s camere de luat vederi, vere?
F: Nu știam, vere!
L: A fost filaj aseară, gen plecasem. A depăsit mașina de poliție vreo șase mașini ca să vină în spatele meu.
Domn: Așa.
L: O mașină, un Ford cu CTR la număr gen, filează tot gen, a stat după mine aseară. Mi-a urmărit mașina non stop".
(Stenograme din dosarul drogurilor în licee. Sursa: Referat DIICOT)
Puțini elevi acceptă să vorbească despre consumul de droguri. Unii spun că nu au auzit despre traficanți și consumatori. Alții recunosc însă că nu e un fenomen nou.
Până în acest moment, în dosarul care vizează caracatiţa drogurilor din licee apar instituţii de învăţământ precum Ion Luca Caragiale, Colegiul Goethe, Liceul Jean Monnet, acestea trei fiind licee bine cotate din Capitală, dar apar şi liceele Traian şi Hristo Botev. Niciunul dintre directorii acestor instituţii de învăţământ nu a dorit să comenteze subiectul cu excepţia directoarei de la Colegiul Naţional I. L. Caragiale.
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național "I. L. Caragiale", București: "Nu poate garanta nimeni că nu se consumă în școală mai ales când vorbim de colegii sau licee foarte mari. Nici un om responsabil nu poate să afirme cu tărie ”eu garantez că acest lucru nu se întâmplă”. Eu nu am auzit din nici o sursă internă ca în școală să se fi comercializat droguri. Acum, vom vedea când se va încheia această anchetă. De când știu eu că tinerii consumă droguri? De când știm toți, de foarte mult timp. Iar grosul acestui consum nu este între pereții școlilor. Este în afara școlii, în zona unde se întâlnesc și se distrează, unde își serbează zile de naștere, unde sunt lăsați de capul lor. Închiriază o vilă, se întâlnesc 50-50 de tineri, unii sunt luați cu ambulanță în comă alcoolică. Aceste informații le știu de la elevii mei care povestesc cu naivitatea vârstei. Mulți copii, deveniți adolescenți, cresc într-un sistem educațional, fără limite. Sunt secondați de părinți, care le rezolvă micile și marile probleme. Până să discuți cu copilul, are loc un dialog cu părintele, care evident el știe ce s-a întâmplat, el nefiind prezent. Neagă, așa cum neagă într-un conflict. Puțini părinți spun într-o situație că are și copilul are partea lui de vină."
Datele Agenției Naționale Antidrog arata că vârsta consumatorilor de stupefiante a scăzut până la 10 ani.