Dosarul Mineriadei a ajuns la Înalta Curte. Instanța supremă nu are însă unde să-l depoziteze și cere un sediu nou
14 Iunie 2017, 20:02 (actualizat 14 Iunie 2017, 21:43)
(actualizat 14 Iunie 2017, 21:43) | Știrile TVR

Dosarul Mineriadei a ajuns la propriu la sediul instanţei supreme. Dar a apărut o nouă problemă: are foarte multe volume şi în actualul sediu al Curţii nu este spaţiu suficient pentru depozitare. Şefa Înaltei Curţi, care ar vrea ca procesul să se judece cât de repede posibil, cere din nou Guvernului şi Primăriei un nou sediu, corespunzător. În 13-15 iunie 1990 a fost cea mai sângeroasă dintre mineriadele care au marcat anii 90. Pe 14 iunie, acum 27 de ani, minerii ajungeau la ora 4 în Bucureşti şi au urmat violenţe teribile nu doar în centrul Capitalei, ci şi în sediile partidelor istorice, redacţiile unor ziare, locuinţele unor personalităţi ale opoziţiei.

E un moment istoric, Dosarul Mineriadei tocmai a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Are 413 de volume şi peste 100.000 de file.

Instanţa supremă nu are spaţiu suficient ca să depoziteze toate volumele din acest caz. Problema e agravată şi de faptul că săptămâna trecută, DIICOT a trimis la Înalta Curte şi dosarul Romgaz, cu 1.144 de volume ce stau depozitate pe jos, pe nişte scări. Şefa instanţei supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, spune că a cerut Guvernului şi primăriei ,de mai multe ori, un sediu corespunzător.

După 27 de ani, procurorii militari au finalizat ancheta în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie. Fostul preşedinte al României Ion Iliescu, fostul premier Petre Român, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Bilanţul mineriadei a fost sângeros: 4 morţi, 3 răniţi, mii de persoane bătute şi arestate abuziv.

Şefa instanţei supreme a precizat că va lua toate măsurile necesare astfel încât procesul Mineriadei să se judece repede, în cel mult 1 an şi jumătate. Ar putea fi alocat un complet care să se ocupe numai de acest dosar, care să aibă termene zilnice sau săptămânale. CEDO a condamnat deja România pentru durata mare a anchetei în Dosarul Mineriadei.