România a trimis trei aeronave în Turcia. Arafat: Echipa este formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare

6 februarie 2023, 12:41

ACTUALIZARE Opt cetățeni români au fost îmbarcați pentru repatriere de pe Aeroportul din Adana, prin intermediul unui zbor umanitar MApN. De asemenea, doi cetățeni polonezi au fost îmbarcați la bordul aceleiași aeronave.

ACTUALIZARE Aeronavele militare care au transportat echipa de salvatori români și tehnica aflată în dotare au aterizat în Adana, Turcia.

ACTUALIZARE Raed Arafat a anunțat că România trimite trei aeronave încărcate cu șapte tone de echipamente de căutare-salvare.

El a explicat că echipele trimise trebuie să fie independente, așa că vor fi transportante și corturile de cazare și mâncarea pentru cel puțin 14 zile. Vor fi și patru câini antrenați pentru căutări.

El a mai precizat că echipa din partea României este autorizată de Naţiunile Unite, fiind pregătită pentru intervenţii internaţionale.

”Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare, salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; personal medical – doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de IGSU. Deci, vorbim de patru câini de căutare, din zonele de cutremur, antrenaţi în acest sens„, a spus Arafat, pe aeroportul Otopeni.

„Aproape toată Europa se mobilizează şi vor veni foarte multe oferte şi deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineţii”, a spus Arafat.

ACTUALIZARE Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că România demonstrează că este furnizor de protecţie civilă la nivel european prin participarea la misiunea internaţională de sprijin în Turcia, adăugând că este încrezător că echipa RO-USAR va interveni exemplar, aşa cum a făcut-o şi în alte misiuni.

„România a răspuns pozitiv unei solicitări de sprijin formulată prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, ca urmare a cutremurului devastator produs noaptea trecută în Turcia, în apropierea oraşului Gaziantep.  Gestul României de a trimite într-un timp scurt o echipă complexă formată din 60 de oameni cu expertiză pe zona de căutare – salvare, pe zona medicală – este unul de solidaritate într-o astfel de situaţie tragică şi sunt încrezător că, şi de această dată, echipa RO-USAR va interveni exemplar, aşa cum a făcut-o şi în misiunea anterioară pe teritoriul Albaniei”, a scris Bode, luni, pe Facebook.

 

Primele două aeronave militare decolează din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, cu destinaţia Adana, Turcia.

Echipa RO-USAR trimisă de România este formată din personal specializat din cadrul IGSU, care va interveni de urgență în sprijinul populației afectate de cutremur.

VEZI și Seism cu magnitudinea 7,8 cu efecte devastatoare în Turcia și Siria. Ankara a solicitat ajutor internațional

Sprijinul oferit de România Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formate din:

– modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă;

– echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari;

– medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca);

– ofițeri de legătură din cadrul DSU.

În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri.

AICI prima reacție a României

Cei 9 studenți și un profesor coordonator care au solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere se vor întoarce în România cu una dintre aeronavele MApN.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite