Două avioane cu muniții de artilerie destinate Ucrainei au decolat din Spania
31 August 2022, 17:41 (actualizat 31 August 2022, 17:53)
(actualizat 31 August 2022, 17:53) | Știrile TVR

Două avioane încărcate cu muniţii de artilerie de mare calibru, ce fac parte din ajutorul militar promis Ucrainei de către Spania, au decolat miercuri de la baza spaniolă Rota. Livrarea se va face cu sprijinul unei ţări aliate neprecizate, relatează agenţia EFE, citând un anunţ al Ministerului spaniol al Apărării.

Avioanele sunt primele din cele 5 sau 6 transporturi prin care Spania va trimite Ucrainei 75 de paleţi de muniţii, ajutor cerut de Kiev ''cu cea mai înaltă prioritate''.

În plus, răspunzând cererii Kievului de a-i furniza urgent materiale şi uniforme militare adaptate condiţiilor de iarnă, din Spania au plecat deja primele 6 camioane cu astfel de transporturi. Alte 4 camioane, dintr-un total de 25, vor pleca luni, livrările fiind eşalonate în aşa fel încât autorităţile ucrainene să nu-şi satureze capacităţile de stocare şi distribuţie.

De asemenea, tot în urma solicitării venite din partea Kievului la reuniunea de la Praga a miniştrilor europeni ai Apărării, Spania va trimite Ucrainei, până pe 6 septembrie, un ajutor constând în materiale sanitare.

Spania va participa şi la acţiunile de instruire a soldaţilor ucraineni în folosirea armamentului occidental furnizat pentru a lupta contra agresiunii ruse, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Madrid.

Sursa: Agerpres